bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Zdravstvene koristi od kefira

Zdravstvene koristi od kefira

Plamena M.Plamena M.
Džedaj
2302
Pripremanje kefira
Fotografija: Sevdalina Irikova

Naziv kefir odnosi se na piće dobijeno fermentacijom zrna kefira u mleku. Njegova popularizacija i obnovljena slava su posledica novih istraživanja i otkrića o njegovim zdravstvenim koristima.

Kefir zrna ili kefir gljiva su poznati od davnina i korišćeni su za lečenje brojnih bolesti. Danas se ova praksa postepeno obnavlja. Na prvom mestu kefir je koristan za digestivni trakt. Ovo u nekim slučajevima ima i efekat mršavljenja i gubljenja težine.

Sve zavisi od smanjenja i povećanja vremena fermentacije, kao i od odnosa kefir-mleko. Redovan unos ublažava stomačne tegobe, smanjuje nadimanje, gasove, obezbeđuje urednu stolicu i zdrav sistem za varenje. Takođe smanjuje apetit za štetnu i nezdravu hranu.

Koristi kefira se, međutim, tu ne završavaju. Istraživanja, koja su su još uvek u toku, već su dokazala da napitak leči neke vrste alergija, kožnih oboljenja, akni i kolitis. Preporučuje se za jačanje i održavanje zdravog imunog sistema, zahvaljujući svim korisnim bakterijama i vitaminima koje proizvodi.

Zdravo telo ima povećanu energiju i stvara osećaj zdravlja i mira. S druge strane, kefir ima funkciju da smanji anksioznost, depresiju i potištenost. Pozitivno deluje na srce i krv i reguliše pritisak. Dokazano je da kefir leči netoleranciju na laktozu.

Tretman tibetanskim gljivama eliminiše konzumaciju alkohola. U stvari, tibetanska pečurka se takođe koristi za lečenje alkoholizma. Ona može potpuno obnoviti metabolizam.

Tibetantska gljiva

Na taj način leči sve bolesti izazvane zloupotrebom alkohola. Legenda o kefirnim zrnima kaže da ih je u Evropu doneo poljski profesor izlečen od ciroze.

Kefir gljiva ima korisna svojstva zahvaljujući gljivicama i korisnim bakterijama koje sadrži. Osim toga, u kefiru se nalaze minerali i esencijalne aminokiseline, koje pomažu telu da se samo izleči i održava. Proteini u njemu su polusvareni, što ih čini lakšim za varenje.

Generalno, kefir je lako svarljiv. Čisti creva i snabdeva telo korisnim bakterijama, gljivicama, vitaminima, mineralima i proteinima. Kefir je čista, uravnotežena i zdrava hrana. Njegov unos održava zdrav i dobro funkcionišući imunološki sistem.

Zbog brojnih prednosti, kefir se koristi i za ublažavanje stanja pacijenata obolelih od side, sindroma hroničnog umora, herpesa, raka. Koristi se i za osobe koje pate od teške nesanice, depresije, hiperaktivnosti i nedostatka koncentracije.

Kefir održava uravnotežen unutrašnji ekosistem i obezbeđuje dugovečnost, tako što leči i održava dobro zdravlje.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest