Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Zdravstvene koristi od majorana

Zdravstvene koristi od majorana

MarinaMarina
Džedaj
22
Majoran

Majoran (Origanum majorana i Marjorana hortensis), poznat i kao slatki origano, veoma je popularan kao alternativa u tradicionalnoj medicini zbog svoje sposobnosti lečenja modrica, upale krajnika i kao prirodni dezinfektant.

Listovi i cvetovi majorana, koji su bele ili ružičasto-crvene boje, koriste se kao pomoć ljudima. Karakterističan za mediteranski region, majoran ima vrlo specifičnu aromu koja se ne može pomešati sa drugim mirisima. Stručnjaci upozoravaju da trudnice i dojilje izbegavaju unos ove biljke u terapeutske svrhe.

Aromatična biljka i začini imaju dokazana svojstva u obliku biljnog čaja sa svojim antimikotičkim i antibakterijskim efektima. Takođe se koristi za sprečavanje memetorizma (gasova), nadimanja stomaka, anksioznosti, bolesti jetre, kamenja u žuči i dr. Neki koriste lekovita svojstva majorana kod prehlade i gripa kod novorođenčadi i male dece, kao i protiv nadražujućeg kašlja, oticanja nosa i grla i bolova u uhu.

Biljka je veoma efikasna za upotrebu u predmenstrualnom sindromu - bolnoj menstruaciji, promenama raspoloženja, kao i simptomima izazvanim menopauzom i klimaksom. Primena aromatičnog začina daje pozitivne rezultate u slučaju stagnacije mleka kod dojilja za njegovu aktivaciju.

Ne smemo propustiti blagotvorno dejstvo na poboljšanje cirkulacije krvi, koje pozitivno utiče na održavanje zdravog kardiovaskularnog sistema.

Zdravstvene prednosti mojorana koriste se kod upala pluća i bolova u grudima, kao i kod glavobolje i nesanice. Spolja se koristi u obliku esencijalnog ulja za bolove u mišićima, za ublažavanje napetosti u zglobovima, a može biti vrlo koristan u slučajevima artritisa. Primenjuje se direktno na kožu u slučaju modrica (podliva), kao i u slučaju promrzlina određenih delova tela.

Majoran se zbog prijatne arome vekovima koristi u raznim jelima, kao i za aromatizovanje pića. A u kozmetičkoj industriji se koristi kao aromatični sastojak sapuna i kozmetike.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest