Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Zdravstvene koristi tahinija od suncokreta

Zdravstvene koristi tahinija od suncokreta

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
3986
Zdravstvene koristi tahinija od suncokreta

Tahini je namirnica, dobijena mlevenjem semenki. Najčešće se koristi seme susama i zato je tahini od susama najpoznatiji i široko korišćen. Predstavlja nešto kao pastu u polutečnom stanju, koja može da se nađe na štandovima dijetalne hrane i svoju popularnost duguje svojim mnogobrojnim zdravstvenim koristima.

Poreklo tahinija i sirovine za njegovu proizvodnju

Tahini dolazi iz Indije i Kine i brzo se rasprostranjuje u Evropi pre svega zbog svojih korisnih sastojaka. Ljudi su brzo otkrili da osim susama, tahini može da se dobije i od drugih semenki, tako da sada može da se kupi i tahini od suncokretovih semenki, oraha, badema i drugog.

Zaustavićemo se na tahiniju od suncokreta koji nije toliko popularan kao onaj od susama, ali je jeftiniji zbog sirovine, tamnije boje i malo težeg ukusa. Međutim, zdravstvene koristi tahinija od suncokreta nisu slabijeg kvaliteta od popularnog tahinija od susama.

Zdravstvene koristi tahinija od suncokreta

Tahini od suncokreta

- Sirovina od koje se pravi tahini od suncokreta, suncokret se karakterizuje saržajem vitamina, minerala, korisnih elemenata i vlakana, čime su njegove koristi za naše telo zaista mnogobrojne;

- Tahini od suncokreta sadrži magnezijum - on smanjuje krvni pritisak, ublažava migrenu, kao i grčeve disanja kod onih koji boluju od astme, poboljšava san žena u menopauzi;

- Sadrži kalcijum - on sprečava gubitak koštane mase kod žena u menopauzi i time sprečava razvoj osteoporoze. Tahini se javlja kao jedan od jakih prirodnih sredstava za profelikatiku osteoporoze;

- Sadrži minerale kao što su mangan, selen, fosfor i drugi - oni pomažu kod bolova i otoka onih koji boluju od reumatoidnog artritisa. Kod onih koji boluju od reumatskih oboljenja se preporučuje konzumacija tahinija od suncokreta svakog dana za jačanje kostiju i vraćanje njihove elastičnosti.

Da li postoje kontraindikacije njegove konzumacije?

Tahini od suncokreta olakšava migrenu

Tahini od susama povećava otporne snage organizma i preporučuje se svim uzrastima i stanjima, ne postoje kontraindikacije njegove konzumacije, s tim što ne treba da se preteruje.

Mogu da ga koriste trudnice, dojilje, mala deca. Smatra se bezbednom hranom koja ne izaziva alergije. Nije kontraindikovan ni kod imunoloških deficita i poremećaja.

Zahvaljujući visokom sadržaju omega-6 i omega-9 masnih kiselina, tahini od susama ima i protivupalno delovanje.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest