Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Koristi od konzumacije ananasa

Koristi od konzumacije ananasa

Nina IvanovaNina Ivanova
Šef kuhinje
47238
Koristi od konzumacije ananasa

Ananas je voće zanimljivog oblika. On sadrži veliku količinu korisnih materija za naš organizam. Ananas je bogat vitaminom C, vlaknima, manganom, bromelainom (enzim), vitaminima B grupe i tiaminom.

Ananas je veoma koristan za ljudski organizam. Glavne koristi su: jača imuni sistem, poboljšava varenje, pomaže da imate drave kosti, pomaže u borbi sa rakom, pomaže da imamo zdravo srce, pomaže i kod prehlada, alergija i upale sinusa, čuva vid, reguliše krvni pritisak i pomaže osobama koje imaju artritis.

Ananas deluje i kao antioksidans, jer sadrži velike količine mangana.

Ananas je niskokaloričan, ne sadrži štetne masti i holesterol.

Ananas iz konzerve sadrži velike količine šećera i sadrži manje vitamina i minerala, jer se voće obrađuje.

Sadržaj vitamina C u ananasu zadovoljava pola potrebne doze ovog vitamina u organizmu. On je antioksidans i štiti ćelije od oštećenja. Takođe, vitamin C sprečava probleme sa srcem i štiti od bolova u zglobovima.

U ananasu ima 75% dnevne doze mangana. Ovaj mineral je važan za zdravlje kostiju i vezivnog tkiva. Kada se mangan kombinuje sa drugim mineralima u organizmu, pa štiti od žene od osteoporoze.

Visoke količine vitamina C u ananasu pomažu u zaštiti od makularne degeneracije. Ovo oboljenje obično pogađa vid kod starijih ljudi.

Koristi od konzumacije ananasa

Ananas je voće koje sadrži velike količine vlakana. On potpomaže rad sistema za varenje.

Enzim bromelain u ananasu takođe pomaže u razgradnji hrane. Ovaj enzim pomaže i kod raznih upala. Bromelain je enzim koji može sprečiti razvoj tumora i pomaže u lečenju osteoartritisa.

Ako imate upalu sinusa ili prehladu, ananas će vam pomoći da se izborite sa njima. Ananas pomaže kod alergija i ublažavu prehladu koja se javlja sa alergijama.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest