Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Pravila za potapanje semenki i orašastih plodova u vodi

Pravila za potapanje semenki i orašastih plodova u vodi

Yana G.Yana G.
Kuvar
4115
Semenke i orašasti plodovi

Svi orašasti plodovi i semenke u sirovom obliku su veoma zdravi. Oni pomažu u našem zdravom načinu života. Pomoću njih obezbeđujemo neophodnu količinu proteina i masti. U ubrzanoj svakodnevici su najbolji izbor za brzi obrok, s nogu. Sjajna su alternativa za korisnu i zasitnu hranu.

Međutim, važno je da znamo kako pravilno da ih konzumiramo. Pravilno potapanje žitarica i mahunarki pre konzumacije je od najvećeg značaja. Tako, sa pravilnom preradom ćemo uklonite štetne sastojke u semenkama i orašastom voću. To je važno, zato što orašasti plodovi i semenke sadrže supstance, koje se zovu enzimi i inhibitori - oni nisu neophodni našem organizamu.

Pored toga, sadrže i fitinsku kiselinu, koja pak smeta organizmu za pravilno usvajanje kalcijuma, bakra, cinka i gvožđa. Evo zašto je toliko važno da se potope unapred sve semenke i orašasti plodovi, zato što pri redovnoj konzumaciji semenki i orašastih plodova koji nisu potopljeni, može da dođe do različitih problema sa želucem i čestih poremećaja.

Evo osnovnih pravila za potapanje različitih žitarica.

Laneno seme

- Stavljanje orašastih plodova u vodu vodi do njihovog klijanja. Na taj način oni počinju da proizvode korisne enzime, više vitamina i lakše ih organizam usvaja;

- Pravilno potapanje mahunarki treba da bude u toploj vodi. Voda treba u potpunosti da ih prekrije, kod nekih mahunarki u vodu može da se doda malo sode bikarbone ili limunovog soka. Lepo bi bilo da se voda promeni jednom-dva puta, tako što se u svaku novu vodu dodaje soda bikarbona ili limunov sok;

- Žitarice treba da se potapaju u mlakoj vodi - ni toploj, ni hladnoj. Na jednu čašu vode treba dodati po jednu supenu kašiku limunovog soka;

- Semenke i orašasti plodovi takođe se potapaju u vodi. Ovde u vodu može da se doda malo soli, poželjno bi bilo da so bude himalajska. Ovde se obavezno posuda prekriva, da bi se voda brže apsorbovala;

Orašasti plodovi

- Potopljeno voće i orašaste plodove možemo čuvati u frižideru jedan dan i jednu noć;

- Kada nemate dovoljno vremena da ih namočite na nekoliko sati ili koliko god je neophodno, možete ih namočiti u vodu 15-20 minuta - to je dovoljno da se uklone najštetnije supstance.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest