Cink

AdminAdmin
Glavni urednik
25036
povrce

Cink je nezaobilazni mikromineral u namirnicama koje svakodevno unosimo, ali ga ima u veoma malim količinama (50 mg ili manje).

Uloge cinka

- Reguliše genetske aktivnosti. Cink je važan regulator velikog broja genetskih aktivnosti. Ćelije u telu se sastoje od dela koji je poznatiji kao jedro i unutra jedra se nalazi preko 100000 gena. Ti geni šalju informacije ćelijama i one prihvataju dobijene instrukcije. Cink ima veliku ulogu u raspoznavanju tih informacija koje šalju geni i kada se cink ne unosi u dovoljnim količinama, instrukcije se ne prihvataju na pravilan način.

- Održava nivo šećera u krvi i metabolizam. Insulin, hormon koga proizvodi pankreas, je neophodan u dostavljanju šećera do ćelija. Reakcija ćelija na insulin se naziva insulinski odgovor. Kada se putem namirnica ne unose dovoljne količine cinka, insulinski odgovor se smanjuje, pa samim tim postaje teže da se normalizuje šećer u krvi.

- Metabolička aktivnost - aktivnost pri kojoj organizam stvara i iskorišćava energiju - to takođe zavisi od cinka. Ako se cink ne unosi dovoljno, metabolička aktivnst opada, pa ujedno opada i proizvodnja hormona od strane štitne žlezde.

- Regulisanje osetljivosti na mirise i ukuse. Gustin je mali protein koji direktno utiče na čulo ukusa. Neophodno je da cink bude povezan sa ovim proteinom, kako bi čula pravilno funckionisala.

- Održavanje imunitetskih funkcija - kako bi pravilno funkcionisale, većina odbrambenih ćelija zavisi od prisustva cinka.

Nedostatak cinka

Zbog uske povezanosti cinka i čula mirisa i ukusa, narušeno fukcionisanje ova dva čula je zajednički simptom za nedostatak cinka u organizmu. Depresija, nedostatak apetita, usporen rast kod dece, česte prehlade i infekcije takođe mogu biti jedan od simptoma deficita cinka u režimu ishrane.

Rizične grupe za nedostatak cinka

Potpuni vegani i vegetarijanci - meso i riba spadaju u najbolje izvore cinka. Biljke sadrže cink, ali u mnogo manjim količinama, a pritom se i teško usvaja. Vegani i vegetarijanci bi trebalo da unose cink putem dodataka ishrani.

Trudnice i dojilje - većina namirnica koje konzumiraju trudnice ide plodu, pa to može prouzrokovati deficit cinka. Zato im se preporučuju veće doze cinka.

Alkoholičari - često se ne hrane pravilno, što je jedan od razloga nedostatka cinka u organizmu. Drugi razlog ovog deficita je sam alkohol - on smanjuje i male količine cinka koje se nalaze u jetri.

Osobe iznad 50 godina - sposobnost tela da se snabdeva cinkom se smanjuje kako čovek biva stariji.

Osobe koje konzumiraju namirnice bogate vlaknima - vlakna, posebno ona koja se nalaze u integralnom hlebu imaju osobinu da cink zadrće u sebi, pa na taj način ne dozvoljavaju organizmu da ga usvoji.

Predoziranje cinkom

povrce1

Metalni i gorak ukus u ustima može ukazivati na toksičnost kao posledice prekomernog unosa cinka. Takođe, jedan od znakova toksičnosti mogu biti i bolovi u želucu, mučnine, povraćanje, grčevi, dijareja.

Nacionalna akademija nauka u SAD je odredila gornju granicu unosa cinka od 40 miligrama dnevno za osobe od 19 i više godina.

Kada namirnice koje sadrže veće količine cinka, koji je pritom vodorastvorljiv, dođu u kontakt sa vodom, posledica je veliki gubitak ovog minerala.

Na prijem cinka mogu uticati sledeći lekovi: tiazidni diuretici kao Diuril ili Enduron; inhibitori kao Capozide i Lotensin; atibiotici kao što je penicilinamin ili tetraciklin; ranitidin i oralna kontracepcija (antibebi pilule).

Karakteristike cinka

Cink može imati glavnu ulogu u srečavanju i/ili lečenju sledećih bolesti: akne, alkoholizam, Alchajmerova bolest, anoreksija, atopijski dermatitis, cervikalna displazija, Kronova bolest, dijabetes, epilepsija, Bazejdovljeva bolest, herpes, AIDS, sterilitet kod mušaraca, upalni procesi u crevima, grip, osteoartroza, psorijaza, reumatoidni artritis i druge.

Muški organizam ima veliku potrebu za cinkom kako bi proizvodio muške hormone /među kojima je i testosteron/. Kako bi se povećala plodnost kod muškaraca, prporučuje se najmanje šestonedeljni uns cinka pre pokušaja začeća. Cink je jedan od važnijih elemenata za zdravlje prostate i štiti od problema sa urinarnim traktom.

Cink je veoma važan za zdravu kosu i kožu. Zarastanje rana bez cinka bi bilo skoro nemoguće i veoma dugo. Takođe, osobe koje stalno unose normalne količine cinka imaju bolje pamćenje od ostalih.

Izvori cinka

Dodaci ishrani koji sadrže cink, obično ga imaju u helatnom obliku, gde je cink povezan sa drugim molekulima. Helatni suplementi se dele u dve kategorije. Prva podrazumeva organske kiseline, gde spadaju pikolinska kiselina, orotična kiselina, limunska kiselina i glukonska kiselina. Drugu kategoriju čine aminokiseline u koje spadaju metionin, monometionin i druge kiseline.

Dodaci ishrani koji sadrže cink se mogu naći i u svom neorganskom obliku kao cink sulfat ili cink oksid.

Teleća džigerica, pečurke i spanać predstavljaju veoma dobre izvore cinka. Takođe, dobri izvori cinka su i morske alge, bosiljak, majčina dušica, semenke bundeve, govedina, jagnjetina, špargla, meso jelena, škampi, sirup od javora, brokoli, grašak, kiselo mleko, susam, slačica i drugi.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas