Da li bi trebalo da potopite orašaste plodove i semenke pre nego što ih jedete? Zašto toliko veganskih recepata kaže da potopite orašaste plodove pre upotrebe? Koje su koristi od potapanja orašastih plodova i semenki?
Mnogi recepti za sirovu hranu zahtevaju potopljene orašaste plodove ili semenke. Postoji nekoliko razloga za to, od ukusa do povećane nutritivne vrednosti.
Ponekad ih morate samo skuvati tako da jelo bude dovoljno mekano. Čak i ako niste na veganskoj ishrani, jedan sjajan razlog za potapanje orašastih plodova je taj što mnogi od njih, posebno orasi i bademi, imaju mnogo privlačniji ukus nakon što su potopljeni i isprani.
Kao što ćete videti ako sami probate, nakon 20 minuta voda je smeđa. Posle nekoliko sati, veliki deo prašine, ostataka i tanina iz kore se ispušta u vodu, a orašasti plodovi izlaze sa lepšim, blažim ukusom. Primetićete da potopljeni orasi nemaju onaj opor ukus u ustima.
To je zato što se tanini dok se potapaju ispiru, ostavljajući za sobom mekši i masniji orah. Vodu koja ostane uvek treba baciti i nikada je ne koristite.
Druge poznate koristi potapanja orašastih plodova i semenki uključuju povećanu aktivnost enzima, veću apsorpciju hranljivih materija u telu i povećanu svarljivost.
Drugim rečima, samo zato što se orasi i semenke smatraju dobrim izvorima proteina i hranljivih materija, to ne znači da vaše telo može da apsorbuje te hranljive materije.
Ovde dolazi do izražaja potapanje. Kako se potope, započeće proces klijanja, što uveliko povećava njihov nutritivni profil.
Orašaste plodove treba potopiti tek nakon što se uklone iz ljuske. Primetićete da orasi bez kore, kao što su makadamija, indijski orah ili brazilski orasi nemaju toliko zamućene vode, ali se ipak preporučuje potapanje radi lakše pripreme.
Potopite orahe i semenke od 20 minuta do 2 ili 3 sata, ili čak preko noći u frižideru. Uopšteno govoreći, tvrđim plodovima, poput oraha, treba više vremena da omekšaju.
Ako vaš recept zahteva potopljene orašaste plodove ili semenke, a nemate dovoljno vremena, pokušajte da sačekate najmanje 20 minuta ili ih jednostavno isperite više puta i temeljno.
U suprotnom, planirajte malo unapred i potopite ih preko noći u frižideru u staklenoj posudi sa hermetičkim poklopcem. Ne preporučuje se potapanje u plastičnoj posudi.
Ako često morate da radite ovaj proces, možete ih stalno potapati u frižideru radi dodatne pogodnosti.
Ako odaberete ovu opciju, moraćete da menjate vodu svaka dva dana, kako se hrana ne bi pokvarila.
Ukratko, zašto potapati orašaste plodove i semenke?
- Za uklanjanje ili smanjenje fitinske kiseline;
- Za uklanjanje ili smanjenje tanina;
- Da neutrališete inhibitore enzima;
- Promoviše proizvodnju korisnih enzima;
- Povećati količinu vitamina, posebno vitamina B-kompleksa;
- Za razgradnju glutena i olakšavanje varenja;
- Učiniti proteine dostupnijim za apsorpciju;
- Za sprečavanje nedostatka minerala i gubitak koštane mase;
- Da neutrališu toksine u debelom crevu i održavaju ga čistim.
Komentari