Mnogi ljudi imaju svoje sklonosti kada je u pitanju boja jaja. Neki smatraju da se braon jaja zdravija ili prirodnija, dok drugi smatraju da su bela jaja čistija ili prosto ukusnija.
Ali da li zaista razlike između braon i belih jaja veće od boje ljuske?
Jaja mogu da budu u bilo kojoj boji
Jaja pileta mogu da budu različitih boja i u supermarketu možet videti kako braon jaja, tako i bela. Međutim, većina ljudi ne zna šta zapravo utiče na boju jajeta.
Odgovor je sasvim jednotavan - boja jaja zavisi od rase pileta. Na primer pilići White Leghorn nose bela jaja, dok Plymouth Rocks Rhode Island Reds nose jaja sa braon ljuskom.
Neke rase pilića kao što si Arukana, Ameroukana, Dongsiang i Luši, čak imaju plava ili plavozelena jaja.
Različite boje jaja se dobijaju od pigmenata koje kokoške proizvode. Osnovni pigment u braon ljuskama jajeta se naziva protoporfirin IX. On je napravljena od hema, jedinjenja koje daje crvenu boju.
Osnovni pigment, otkriven u plavim jajima, se naziva biliverdin koji takođe dolazi iz hema. Ovo je jedan te isti pigment koji ponekad daje plavo zelenu nijansu boje.
Ali dok je genetika osnovni faktor koji određuje boju jajeta, i drugi faktori mogu da pokažu uticaj. Na primer odraslije kokoške su sklone da snesu veća i svetlija jaja.
Stanje kokoške, ishrana i nivo stresa takođe može u izvesnoj meri da se tiče boje ljuske jajeta. Ovi faktori mogu da učine senku svetlijom ili tamnijom, ali ne definitivno da promene samu boju. Osnovni faktor koji određuje boju je još uvek rasa.
Da li braon jaja zdravija od belih?
Obe vrste su izuzetno zdrave namirnice. Standardno jaje sadrži mnogo vitamina, minerala i visokokvalitetnih proteina i sve to sadrži manje od 80 kalorija.
Uprkos tome, naučnici su upoređivali braon jaja sa onim koji imaju belu ljusku da bi videli da li postoji neka razlika. Nekoliko istraživanja je ustanovilo da boja ljuske nema značajan efekat na kvalitet i sastav jajeta. To znači da boja ljuske nije povezana sa tim koliko je zdravo. Jedina realna razlika je pigment u sastavu boje.
Koja su ukusnija - braon ili bela jaja?
Neki ljudi se kunu da su braon jaja ukusnija, dok drugi više vole ukus belih jaja. Ali kao i kod sadržaja hranljivih sastojaka, ne postoji razlika između ukusa jajeta sa braon i belim ljuskama.
Međutim, to ne znači da su definitivno sva jaja istog ukusa. Uprkos tome što boja ljuske nije od značaja, drugi faktori kao što su izgled hrane, svežina i kako se jaja spremaju, mogu da outiču na ukus.
Na primer, kokoške kojima je davana hrana bogata mastima, proizvod aromatičnija jajaj, neko li kokoške koje su hranjene nižim sadržajem masti. I kokoške čija hrana sadrži previše ribljeg ulja, neke vrste masti ili čak vitamine A ili D, mogu da daju na kraju riblji ili gotovo nikakav ukus jajeta.
Ishrana domaće uzgajanih kokošaka nije ista kao kod konvencijalno uzgajane kokoške, koja takođe može da utiče na ukus jajeta.
Osim toga, koliko se jaje duže čuva, toliko je verovatnije da će razviti aromu. Čuvanje jaja na stabilnoj niskoj temperaturi, kao na primer u frižideeru, može pomoći da se sačuva njihov ukus duže vreme.
Zašto su braon jaja skuplja?
Braon jaja više koštaju, jer su u prošlosti kokoke koje su ih snele bile veće i davale su manje jaja, nego li kokoške sa belim jajima. Prema tome, trebalo je da braon jaja budu prodavana po višoj ceni, kako bi nadoknadili dodatne troškove.
Danas koka nosilja koja nosi braon jaja, ima gotovo iste troškove proizvodnje kako i koka koja nosi bela jaja. Nezavisno od toga, braon jaja su i dalje skuplja. To je možda tako zbog činjenice da posebna jaja, kao na prime organska su više braon, nego što su bela.
Ako boja jajeta nije od značaja, šta onda jeste?
Pošto boja jajeta nije važan faktor, evo što da treba da uzmete u obzir pre nego što odete u kupovinu:
- Potpuno prirodna
Jaja označena kao prirodno uzgajana ne razlikuju se od svih ostalih;
- Organska
Jaja koja imaju sertifikat kao da su organska, su od pilića kojima je davana samo biološka hrana bez GMO. Takođe, tokom celel godine treba da imaju pristup otvorenom prostoru.
Ovi piliće ne uzimaju antibiotike i hormone (nikada nisu dozvojeni za upotrebu kod koka nosilja). Etiketa organskog proizvoda znači da antibiotici mogu da se koriste samo kada se neophodni sa medicinske tačke gledišta;
- Bez kaveza
Termin bez kaveza, kada se koristi za jaja, može da bude pogrešan. Dok se konvencijalno uzgajane kokoške nalaze u zatvorenim, veoma malim individualnim kavezima, kokoške bez kaveza su nastanjene u otovrenoj zgradi ili prostoriji;
- Slobodni dijapazon
Etiketa slobodan označava jaja koja idu od kokoški koji imaju neki stalni pristup otvorenom prostoru. Ovo u najboljem slučaju obebeđuje kokoškama bolji kvalitet života.
Hranljiva vrednost jajeta takođe se može povećati, s obzirom da kokoške koje su izložene sunčevoj svetlosti, proizvode jaja sa mnogo većom količinom vitamina D.
- Obogaćena omega-3 masnim kiselinama
Jaja bogata omega-3 masnim kiselinama dolaze od kokoški koje su hranjene namirnicama bogatim zdravim omega 3 mastima. Prem atome, sadržaj omega 4 u jajetu je veoma više od normalnog.
Jaja obogaćena omega-3 obezbeđuju alternativni izvor omega-3 masti, koje su tradicionalno dosta ograničeni u ishrani ljudi. Izbor jaja bogatih omega 3 može ponuditi neke zdravstvene koristi;
- Domaći ili lokalni
Jaja domaćih koka ili kupljena direktno od malih, lokalih faremra, verovatno će biti najsvežija i obično dolaze od koka koje žive u prirodnijoj sredini sa puno sunčeve svetlosti.
Komentari