Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Da li je bolje da jedete maslac ili margarin?

Da li je bolje da jedete maslac ili margarin?

GoldGold
Šegrt
83
Da li je bolje da jedete maslac ili margarin?

Maslac ili margarin - šta se češće nalazi u vašem frižideru? Da li znate razliku između to dvoje?

Jedan od najpopularnijih proizvoda koje redovno konzumiramo je maslac. Maslac se pravi od sveže ili fermentisane masne kore mleka ili direktno od mleka. To je mlečni proizvod. Maslac takođe sadrži mnogo zasićenih masti odgovornih za kardiovaskularne bolesti – jedna kašičica sadrži čak 35 kalorija. Pošto je holesterol sadržan u ovom proizvodu, on je kriv za oštećenje organizma. Ali naknadne studije su potvrdile da samo prekomerna konzumacija maslaca može imati veliki negativan uticaj na organizam.

Diskusija o nutritivnoj vrednosti margarina i drugih proizvoda za mazanje uglavnom je usmerena na dva pravca: ukupna količina masti i vrste masti (esencijalne, nezasićene, zasićene i trans masti) sadržane u proizvodu. Ljudi obično upoređuju prednosti konzumiranja margarina i maslaca. Većina njih zaboravlja da se radi o različitim proizvodima kada su u pitanju njihovi sastojci, nutritivni profil i prednosti koje imaju za ljudsko zdravlje.

Margarin

Margarin se pravi uglavnom od biljnih masti, koje imaju sličan, ali u isto vreme - drugačiji hemijski sastav u odnosu na maslac. Zbog toga je masnoća u njemu nezasićena.

Zbog činjenice da se margarin pravi od biljnih masti u tečnijem obliku, naučnici moraju da koriste metod koji se zove hidrogenacija da bi se margarin stvrdnuo. Kao rezultat, formiraju se prilično štetne trans masti. One podižu loš holesterol i smanjuju dobar holesterol i povećavaju rizik od razvoja koronarne bolesti srca.

Prednosti maslaca su očigledne, iako on sadrži zasićene masti – maslac je prirodni proizvod od obično kravljeg mleka koji sadrži vitamine A i E, dok se za margarin ne može reći isto.

Ipak, ne preporučuje se preterivanje sa maslacem ili margarinom. Pokušajte da ograničite njihovu potrošnju ili ih zamenite maslinovim uljem.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest