Puna apsorpcija korisnih sastojaka hranljivih proizvoda zavisi od njihove pravilne kombinacije.
Njihova pravilna kombinacija smanjuje rizik da nakon njihove konzumacije osećate težinu u želucu i diskomfort.
Kombinacija jaja i ribe krije rizik. Ovaj rizik nije smrtonosan, nego u većini slučajeva uzrokuje težinu u želucu i tešku dijareju. To je zbog hemijske reakcije između ova dva proizvoda.
To je zbog činjenice što oba proizvoda u kombinaciji izazivaju interakcije između molekula belančevine. Ovo vodi do želudačnog diskomforta.
Jaja i riba su bogat izvor proteina. Kada se konzumiraju u isto vreme izazivaju različite biohemijske procese. Ovi procesi smetaju jedan drugom i izazivaju negativne posledice.
Negativne posledice ove kombinacije mogu da budu zbog nagomilavanja bakterija u ribi. Imajte u vidu da se riba veoma brzo kvari. Češće se sreće kod ribe u konzervi.
Takođe, imajte u vidu da se sveža riba mnogo teže apsorbuje i njeno prolaženje kroz gastrointestinalni trakt je mnogo sporije.
Međutim, ukoliko su oba proizvoda dobro čuvana, ne postoji rizik od trovanja.
Veoma retko postoji rizik da kombinacija ribe i jaja ugrozi život.
Naravno, postoje i izuzeci. Postoje slučajevi u kojima se konzumiraju jaja i riba u isto vreme i to ne dovodi do negativnih posledica. Neki ljudi se otruju prilikom konzimacije ove kombinacije hrane, dok drugi čak neće dobiti ni želudačne bolove i diskomfort.
Prema jednom od najstarijih učenja Ajuverde istovremena konzumacija jaja i ribe je zabranjena. Prema tom učenju kombinovanje određene hrane u našoj svakodnevici može da uzrokuje poremećaje razmene materija i alergije.
Možda je najveći rizik kombinacije jaja i ribe robijanje alergijske reakcije. Ova reakcija može i da ugrozi život.
Takođe za ljude koji treniraju je neprihvatljiva istovremena konzumacija jaja i ribe, zato što će usporiti apsorpciju hrane od strane organizma.
Komentari