Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Da li da koristimo margarin ili maslac?

Da li da koristimo margarin ili maslac?

Viktoria NeikovaViktoria Neikova
Početnik
301266
margarin ili maslac

Maslac je jedan od najšire rasprostranjenih proizvoda u kuhinji. Njegova primena je izuzetno raznovrsna, zato je maslac visoko cenjen u svetu kulinarstva. Uprkos tome, mnogi ljudi ostaju verni margarinu i više vole njegov ukus.

Evo koja je razlika između maslaca i margarina, kao i njihove koristi za spremanje različitih jela:

Margarin ima identičan ukus kao i maslac. On se razlikuje po svom načinu pripreme. Margarin je mlečni proizvod napravljen od biljnih masti. Za razliku od onih kod maslaca, biljna ulja u margarinu imaju drugačiji hemijski sastav. Kao vrsta oni su nezasićeni.

Maslac se pravi od fermentisane ili sveže umućene pavlake ili od mleka. To je mlečni proizvod koji ima visok sadržaj zasićenih masti.

Prednosti maslaca su što on ima prirodno poreklo. Iako u svom sastavu ima zasićene masti, on sadrži i vitamine iz grupe A i E. Takođe, margarin se smatra nepreporučljivim proizvodom, s obzirom na to da se prilikom obrade formiraju štetne transmasti u njegovom sastavu.

One dižu loš holesterol na račun dobrog i prihvataju se kao potencijalan faktor rizika za razvijanje srčanih problema. Sa druge strane, margarin je superiorniji po tome što ima nisku kalorijsku vrednost.

izbor maslaca ili margarina

Oba proizvoda su odgovarajuća za kuvanje, ali treba da budete pažljivi i da kupite kvalitetne varijante. Izbegavajte veštačke zamene ili imitirajuće proizvode.

Prema različitim primenama u kuhinji, možete da se oslonite na jedan od dva proizvoda. Za mazanje margarin se prihvata kao pogodnija alternativa. S obzirom na to da ima tečniju strukturu i lakše se primenjuje za mazanje na hleb, na primer. Za pravljenje različitih recepata ili za prženje, maslac je korišćeniji proizvod. Njegov ukus je preferiraniji i služi za bolju zamenu ulja.

Kao drugu kvalitetnu alternativu za maslac ili margarin možete koristiti i maslinovo ulje. Međutim, ono se ne preporučuje za termičku obradu, ali je odlično sredstvo za začinjavanje salata.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4.5
51
41
30
20
10
Oceni:

Komentari (2)

Pošalji
Veca
Veca
17.02.2023 17:37
Svakako je zdraviji maslac,ali obzirom na cenu ne mogu svi da ga koriste.Što se mene tiče koristim i jedno i drugo,Naravno,glasam za maslac
0
0
Korisnik#308162
Korisnik#308162
01.02.2023 10:07
Maslac je definitivno zdraviji, margarin jeftiniji, a izmedju maslaca i margarina moj glas uvek ide maslacu.
0
0