bonapeti.rs»Članci»Ishrana kod problema»Ishrana kod kiseline u želucu

Ishrana kod kiseline u želucu

AdminAdmin
Glavni urednik
24236
Ishrana kod kiseline u želucu

Krivac za neprijatne kiseline koje iritiraju naš želudac je zapravo jedan od sastojaka želudačnog soka. To je sona kiselina, koja je dosta jaka /jedna od najjačih kiselina/ i njena osnovna uloga je da pomaže procesu varenja hrane.

Ponekad, kada postoji pojačana proizvodnja želudačnog soka, deo soka može da dospe u jednjak. Tada sona kiselina počinje da iritira njegovu sluzokožu i kao rezultat toga pojavljuje se nama poznat osećaj peckanja i bola.

Ako patite od kiselina, treba da pazite čime se hranite. Postoji hrana koja pojačava kiseline i to je na primer ptičija kožica, žilavo meso, teški sosevi i prelivi, čokolada.

Dobro bi bilo da njihov unos svedete na minimum. Takođe, izbegavajte zaprške, masnoće životinjskog porekla, paradajz, limun, pomorandže, grejpfrut, kafu i alkohol.

Evo i još nekoliko saveta koji će vam pomoći da se izborite sa kiselinama. Na prvom mestu, koristite što je manje moguće masti za spremanje hrane. Ako možete da spremite pečeno jelo, onda ga nemojte pržiti. Začini kao što su čili i beli luk takođe su neprijatelj broj jedan želudačnog komfora. Međutim, preporučuju se bosiljak i mirođija.

Kada jedete, izbegavajte unos velikih količina hrane odjednom. Bolje rasporedite hranu na porcije i uzimajte ih na nekoliko sati. Zaboravite na kasnu konzumaciju hrane. To je štetno iz mnogo razloga, a što se tiče formiranja kiselina, definitivno je pogubno.

Posebno štetno je da se natrpate hranom i odmah nakon toga da legnete. Horizontalni položaj tela je najpogodniji za neželjeni prelazak hrane iz želuca u jednjak.

Gazirana pića i velike količine kafe takođe su veliki neprijatelj ljudi koji pate od kiselina. Oni proširuju želudac i povećavaju njegovu kiselinu. Ako ne možete da ih eliminišete iz upotrebe, onda pijte blago gazirana pića ili pića razređena sa malo vode.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest