Bonapeti.rs»Članci»Ishrana kod problema»Kako da se hranimo kod pojačane kiseline u želucu?

Kako da se hranimo kod pojačane kiseline u želucu?

Kako da se hranimo kod kiseline u želucu

Žgaravica ili gorušica (pojačano lučenje kiseline u želucu) je nešto što su mnogi ljudi iskusili nakon jela. Ovo je neprijatan osećaj vezan za digestivni sistem, koji se izražava u vraćanju slanog i kiselog sadržaja želuca nazad u jednjak. Medicinski termin za ovu bolest je gastroezofagealna refluksna bolest ili GERB.

U Bugarskoj, stomačna kiselina pogađa oko 2/3 odrasle populacije između 35 - 65 godina, a procenat žena koje boluju od GERB-a je veći nego kod muškaraca.

Gorušica je bolest koja sama po sebi nije ozbiljna, ali ako se ne leči, može dovesti do ozbiljnijih bolesti kao što su upale, čirevi, pa čak i rak jednjaka.

Iako je to poznato stanje, razumevanje procesa se obično zanemaruje, a to je neophodno da bi se razumela potreba za adekvatnim merama u prevazilaženju problema.

Definisanje stanja žgaravice

Kada digestivni sistem radi u normalnom ritmu, hrana prolazi kroz jednjak i stiže do želuca kroz ventil koji se zove sfinkter jednjaka. Kada sistem radi kako treba, kada jedemo, ventil se otvara, a nakon što hrana uđe u stomak, zatvara se.

Kiseline i enzimi razgrađuju hranu koja se konzumira pre nego što stigne u creva. Kod refluksa dolazi do kvara u digestivnom sistemu i otvara se jednosmerni ventil, omogućavajući delimično svarenom sadržaju želuca i kiselinama da se vrate u jednjak.

To izaziva neprijatne senzacije koje su poznate većini ljudi: peckanje u grudima, žgaravicu u gornjem delu stomaka koji dopire do grla i osećaj kiselog ukusa u ustima, kao i često podrigivanje. U medicini se to naziva GERB.

Kiselost hrane i želudačne kiseline

Kiseline u želucu

U hemiji, "pH" je skala koja određuje kiselo-bazni nivo hrane. Ova skala ima opseg od 0 do 14, pri čemu je 7 neutralna granica.

Hrana ispod pH7 je kisela, ona jednaka pH7 je neutralna, a ona iznad pH7 se naziva alkalna. Što je pH vrednost hrane bliža nuli, to je ona kiselija, a što je pH bliža 14, to je alkalnija.

Kiselinsko-bazna skala je tabela u kojoj je svaka sledeća ili prethodna vrednost 10 puta veća ili 10 puta manja od prethodne, respektivno.

Ljudsko telo održava konstantnu kiselo-alkalnu sredinu, koja je u opsegu pH 7, 35 - 7, 45.

Hrana sa visokom kiselinom ne izaziva GERB, ali takva hrana može pogoršati simptome već razvijenog refluksa.

Preporučuje se da ljudi koji pate od GERB-a održavaju odgovarajuću ishranu, kako bi olakšali svoje stanje. Trebalo bi da se sastoji od namirnica koje dobro deluju protiv želudačne kiseline. Evo koja je hrana dobra, a koju treba izbegavati.

Povrće pogodno za gorušicu

Ishrana kod kiseline

Povrće, posebno lisnato povrće, je dobar izbor hrane koja ublažava simptome gastroezofagealnog refluksa. Sadrži dosta vlakana, odlično deluje protiv kiselina.

Ovo ne važi za sveže ceđene sokove, koji sadrže mnogo šećera i malo vlakana.

Preporučeno povrće uključuje celer, brokoli, karfiol, špargle, đumbir, krompir, krastavce, kelj, prokelj, spanać, peršun.

Ono povrće koje treba izbegavati su luk, beli luk, paradajz, prženo povrće, prženi krompir, sokovi od povrća.

Voće pogodno za gorušicu

Kao i povrće, voće je bogato vlaknima. Poboljšava funkciju gastrointestinalnog trakta i eliminiše želučane kiseline. Međutim, agrumi proizvode više hlorovodonične kiseline i pogoršavaju simptome gastroezofagealnog refluksa.

Preporučeno voće su banane, dinje, jabuke, kruške, šumsko voće, avokado.

Kontraindikovano voće je limun, pomorandže, limete, grejpfrut, ananas, mandarine

Meso, riba i proteinska hrana pogodna za gorušicu

Kako da se hranimo kod pojačane kiseline u želucu?

Nežno meso, riba i jaja su namirnice koje sadrže manje masti i više proteina. Ove namirnice poboljšavaju simptome žgaravice.

Prerađeno, masno i prženo meso nije pogodno, jer ima puno zasićenih masti i dovodi do više žgaravice.

Preporučene mesne namirnice su piletina, ćuretina, mekana svinjetina, meka teletina od mesa, a bela riba, losos, pastrmka, jastog i škampi od morskih specijaliteta.

Kontraindikovana hrana su pržena jaja i prženo meso, pržena riba, pljeskavice, girosi, kobasice.

Žitarice pogodne za gorušicu

Žitarice, posebno integralne žitarice, ublažavaju simptome gastroezofagealnog refluksa. Ove namirnice sadrže mnogo rastvorljivih i nerastvorljivih vlakana i apsorbuju deo želudačne kiseline.

Preporučene žitarice su smeđi pirinač, hleb od integralnog brašna, kus-kus, bulgur, ovsene pahuljice, kinoa, smeđa testenina, palačinke, žitarice, vafli i đevreke.

Trebalo bi da izbegavate beli hleb, pite, sireve, slatke hlebove, krofne, kroasane, keks, mafine, picu.

Mlečni proizvodi pogodni za gorušicu

Mleko i mlečni proizvodi su bogat izvor kalcijuma, vitamina D i proteina.

Konzumacija mlečnih proizvoda poboljšava simptome gorušice, ali to se odnosi na proizvode sa niskim sadržajem masti.

Punomasno mleko i mlečni proizvodi sadrže veće količine zasićenih masti, što može dovesti do gastroezofagealnog refluksa.

Kiselo mleko sa niskim sadržajem masti je veoma dobar izbor hrane za gorušicu. Sadrži mnogo probiotika koji poboljšavaju rad digestivnog sistema.

Preporučeni mlečni proizvodi su nemasno sveže mleko, kiselo mleko, sir, sojino mleko, tofu, a punomasne verzije ovih mlečnih namirnica su kontraindikovane.

Mahunarke pogodne za gorušicu

Dijeta kod kiseline

Mahunarke sadrže dosta rastvorljivih i nerastvorljivih vlakana, minerala, vitamina i proteina. Njihova konzumacija poboljšava simptome refluksa kiseline.

Pržene mahunarke treba izbegavati.

Preporučene mahunarke su pasulj, sočivo, leblebije, grašak, soja.

Masti pogodne za gorušicu

Konzumiranje hrane bogate mastima je kontraindikovano kod gorušice. Ipak, glavni krivci su zasićene masti i trans masti, ne baš nezasićene masti.

Namirnice bogate nezasićenim mastima kao što su masna riba, biljna ulja, orasi i semenke su bezbedni za većinu ljudi koji pate od žgaravice.

Preporučene masti su nezasićene, biljne masti, maslinovo ulje, susamovo ulje, laneno seme, orasi.

Kontraindikovane masti su zasićene, trans masti, maslac, margarin, krem sir.

Šećer i slani proizvodi pogodni za gorušicu

Većina slanih i slatkih proizvoda sadrže velike količine rafinisanog šećera, soli, zasićenih masti i trans masti.

Ove namirnice su među najštetnijim za gorušicu, kao i za opšte zdravlje

Preporučene namirnice su med, domaći slatkiši, žele, nemasni krem i deserti.

Kontraindikovana hrana su kolači, čokolade, keks, žvakaće gume, bombone od peperminta, čips i krekeri.

Napici za gorušicu

Napici bez kofeina, voda i biljni čajevi su bezbedni za gorušicu i ublažavaju simptome.

Treba izbegavati kofeinska pića, čajeve od nane i alkoholna pića, oni pogoršavaju simptome gastroezofagealnog refluksa.

Preporučena pića su voda, biljni čajevi, kafa i čaj bez kofeina.

Kontraindikovana pića su kafa, crni čaj, čaj od nane, topla čokolada, voćni sokovi, alkohol.

Iako se smatra hroničnom bolešću, gastroezofagealna refluksna bolest se može lečiti. U zavisnosti od napredovanja bolesti, gorušica se može prevazići pravilnom ishranom i zdravim načinom života. To uključuje održavanje optimalne težine, zdravu ishranu, vežbanje, izbegavanje alkohola i pušenja.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest