L-karnitin je jedinjenje slično aminokiselini koje igra vitalnu ulogu u energetskom metabolizmu. Pomaže u transportu masnih kiselina u mitohondrije gde se koriste za proizvodnju energije.
To ga čini ključnim nutrijentom za sportiste i ljubitelje fitnesa koji žele da optimizuju svoje performanse i izdržljivost. L-karnitin je takođe neophodan za zdravlje srca i mozga, kao i za prevenciju i lečenje nekoliko hroničnih bolesti.
U ovom članku ćemo razgovarati o najboljim izvorima L-karnitina od namirnica.
L-karnitin je vitalna hranljiva materija potrebna za optimalan energetski metabolizam, zdravlje srca i mozga, kao i prevenciju i upravljanje hroničnim bolestima.
Iako su suplementi dostupni, uvek je najbolje uzimati hranljive sastojke iz cele hrane kad god je to moguće.
Najbolji izvori L-karnitina od namirnica
Crveno meso
Crveno meso, posebno govedina, jedan je od najbogatijih izvora L-karnitina u ishrani. Porcija govedine od oko 100 g sadrži oko 56-162 mg L-karnitina. Jagnjetina i svinjetina su takođe dobri izvori L-karnitina.
Riba i morski plodovi

Riba i morski plodovi su odlični izvori L-karnitina, posebno masne ribe kao što su bakalar, losos i vahnja. Porcija bakalara od 100-120 g sadrži oko 4-7 mg L-karnitina, dok losos u ovoj težini sadrži 4-6 mg L-karnitina. Ostali morski plodovi kao što su škampi, rakovi i školjke takođe sadrže umerene količine L-karnitina.
Mlečni proizvodi
Mlečni proizvodi kao što su mleko, sir i kiselo mleko su dobri izvori L-karnitina. Čaša punomasnog mleka sadrži približno 8 mg L-karnitina, dok kriška sira sadrži oko 3 mg L-karnitina.
Avokado
Avokado je hranljivo voće koje je bogato zdravim mastima, vlaknima i raznim vitaminima i mineralima. Takođe je dobar izvor L-karnitina, sa jednim srednjim avokadom koji sadrži oko 2 mg L-karnitina.
Integralne žitarice
Integralna pšenica je žitarica za ishranu koja je bogata vlaknima, proteinima i ima nekoliko esencijalnih hranljivih materija. Takođe je dobar izvor L-karnitina, a jedna šolja kuvane testenine od integralnog zrna pšenice sadrži oko 0, 2 mg L-karnitina.
Špargle
Špargla je povrće bogato hranljivim materijama, bogato vlaknima, vitaminima i mineralima. Takođe je dobar izvor L-karnitina, a jedna šolja kuvanih špargli sadrži oko 0, 1 mg L-karnitina.
Puter od kikirikija

Puter od kikirikija je popularna hrana koja je bogata zdravim mastima, proteinima i vlaknima. Takođe je dobar izvor L-karnitina, a dve kašike putera od kikirikija sadrže oko 1, 6 mg L-karnitina.
Seme
Seme kao što su semenke bundeve, susam i suncokretove semenke su namirnice bogate hranljivim materijama koje su bogate zdravim mastima, vlaknima i proteinima. Ona su takođe dobri izvori L-karnitina, jer jedna unca semena bundeve sadrži oko 0, 7 mg L-karnitina.
Crveno meso, riba i morski plodovi, mlečni proizvodi, avokado, integralna pšenica, špargle, puter od kikirikija i semenke su neki od najboljih izvora L-karnitina u hrani.
Uključivanje ove hrane u vašu ishranu može vam pomoći da ispunite vaše dnevne potrebe za L-karnitinom i ostvarite brojne zdravstvene koristi.
Komentari
Нажалост, авокадо је код нас скуп, а кад је на снижењу већ је за бацање, или толико незрео да неће ни сазрети. Не сме да буде ни сасвим тврд као кромпир, ни мек као мушмула. Не треба га гњечити, јер лако оксидише. Укуса је као путер. Ако га посолите, добар је и без хлеба, али најбољи са издробљеним бели луком.
Ољуштене и обарене шпаргле сервирају са разним преливима, а кору кувају у супи. Има неколико рецепата у издању Младинске књиге:
НОВИ УНИВЕРЗАЛНИ ВЕЛИКИ КУВАР,
немачки аутор, Роланд Гек, ©1963. (Добра за кување, још боља за гледање).