Bonapeti.rs»Članci»Ishrana kod problema»Najbolji izvori L-karnitina od namirnica

Najbolji izvori L-karnitina od namirnica

Albena AtanasovaAlbena Atanasova
Šef kuhinje
206121
Najbolje namirnice - izvori L-karnitina

L-karnitin je jedinjenje slično aminokiselini koje igra vitalnu ulogu u energetskom metabolizmu. Pomaže u transportu masnih kiselina u mitohondrije gde se koriste za proizvodnju energije.

To ga čini ključnim nutrijentom za sportiste i ljubitelje fitnesa koji žele da optimizuju svoje performanse i izdržljivost. L-karnitin je takođe neophodan za zdravlje srca i mozga, kao i za prevenciju i lečenje nekoliko hroničnih bolesti.

U ovom članku ćemo razgovarati o najboljim izvorima L-karnitina od namirnica.

L-karnitin je vitalna hranljiva materija potrebna za optimalan energetski metabolizam, zdravlje srca i mozga, kao i prevenciju i upravljanje hroničnim bolestima.

Iako su suplementi dostupni, uvek je najbolje uzimati hranljive sastojke iz cele hrane kad god je to moguće.

Najbolji izvori L-karnitina od namirnica

Crveno meso

Crveno meso, posebno govedina, jedan je od najbogatijih izvora L-karnitina u ishrani. Porcija govedine od oko 100 g sadrži oko 56-162 mg L-karnitina. Jagnjetina i svinjetina su takođe dobri izvori L-karnitina.

Riba i morski plodovi

Namirnice izvori L-karnitina

Riba i morski plodovi su odlični izvori L-karnitina, posebno masne ribe kao što su bakalar, losos i vahnja. Porcija bakalara od 100-120 g sadrži oko 4-7 mg L-karnitina, dok losos u ovoj težini sadrži 4-6 mg L-karnitina. Ostali morski plodovi kao što su škampi, rakovi i školjke takođe sadrže umerene količine L-karnitina.

Mlečni proizvodi

Mlečni proizvodi kao što su mleko, sir i kiselo mleko su dobri izvori L-karnitina. Čaša punomasnog mleka sadrži približno 8 mg L-karnitina, dok kriška sira sadrži oko 3 mg L-karnitina.

Avokado

Avokado je hranljivo voće koje je bogato zdravim mastima, vlaknima i raznim vitaminima i mineralima. Takođe je dobar izvor L-karnitina, sa jednim srednjim avokadom koji sadrži oko 2 mg L-karnitina.

Integralne žitarice

Integralna pšenica je žitarica za ishranu koja je bogata vlaknima, proteinima i ima nekoliko esencijalnih hranljivih materija. Takođe je dobar izvor L-karnitina, a jedna šolja kuvane testenine od integralnog zrna pšenice sadrži oko 0, 2 mg L-karnitina.

Špargle

Špargla je povrće bogato hranljivim materijama, bogato vlaknima, vitaminima i mineralima. Takođe je dobar izvor L-karnitina, a jedna šolja kuvanih špargli sadrži oko 0, 1 mg L-karnitina.

Puter od kikirikija

Namirnice sa L-karnitinom

Puter od kikirikija je popularna hrana koja je bogata zdravim mastima, proteinima i vlaknima. Takođe je dobar izvor L-karnitina, a dve kašike putera od kikirikija sadrže oko 1, 6 mg L-karnitina.

Seme

Seme kao što su semenke bundeve, susam i suncokretove semenke su namirnice bogate hranljivim materijama koje su bogate zdravim mastima, vlaknima i proteinima. Ona su takođe dobri izvori L-karnitina, jer jedna unca semena bundeve sadrži oko 0, 7 mg L-karnitina.

Crveno meso, riba i morski plodovi, mlečni proizvodi, avokado, integralna pšenica, špargle, puter od kikirikija i semenke su neki od najboljih izvora L-karnitina u hrani.

Uključivanje ove hrane u vašu ishranu može vam pomoći da ispunite vaše dnevne potrebe za L-karnitinom i ostvarite brojne zdravstvene koristi.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest