Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako brzo očistiti lignje i kako da ih pravilno pripremite?

Kako brzo očistiti lignje i kako da ih pravilno pripremite?

Kako da brzo očistite lignje i da ih pripremite

Čišćenje lignji

Kako lako i jednostavno očistiti lignje? Lignje su veoma ukusna i zdrava morska hrana, ali da ne bi izgubile svoje korisne osobine, morate biti u stanju da ih pravilno skuvate. Lignje se mogu očistiti na uobičajen način uklanjanjem kože rukom ili nožem, ali postoji jednostavniji i lakši način za čišćenje lignji.

Za tu svrhu nam je potrebna samo ključala voda, hladna voda i same lignje.

Stavite lonac sa vodom na šporet i dovedite je do ključanja.

Čim voda proključa, stavite odabrane lignje u ključalu vodu i brzo promešajte.

Jednom u ključaloj vodi, koža lignje se odmah uvija, dovoljno ih je nekoliko puta promešati i one postaju apsolutno čiste.

Ova procedura traje nekoliko sekundi, ovde je glavna stvar da ne pocepate lignje, jer ih samo čistimo.

Sada ih treba brzo izvaditi i oprati pod hladnom vodom ili staviti u posudu sa hladnom vodom kako bi se zaustavio proces kuvanja.

Ako pripremate očišćene lignje za dalje punjenje ili zamrzavanje za buduću upotrebu, onda, bez sečenja, uklonite providnu kost i ostatke unutrašnjosti.

Punjena lignja

U ovom obliku lignje se pripremaju za punjenje i dalje kuvanje, prženje, pečenje ili dinstanje.

Lignje su čiste spolja, ali ih morate očistiti i iznutra.

Lignje sečemo po dužini, uklanjamo kost i ostatke iznutrica. Lignje su čiste, ali sirove i sada ćete saznati kako da ih pravilno skuvate.

Pravilno kuvanje lignji

Stavite lonac čiste vode na šporet, dodajte jednu kašiku soli.

Želim da skrenem pažnju na činjenicu da se lignje spremaju veoma brzo. Ako se prekuvaju, postaće čvrste i gumene.

Kada posoljena voda provri, stavite lignje u ključalu vodu i poklopite poklopcem.

Kuvajte lignje 2 minuta od trenutka kada voda proključa, ne više!

Nakon 2 minuta, morate brzo ukloniti lignje iz ključale vode da biste potpuno zaustavili proces kuvanja, ubacite lignje u ledenu vodu ili ih ohladite pod tekućom vodom.

Već ohlađene lignje izvadite iz vode.

Lignje

U ovom obliku potpuno su spremne za dalju pripremu salata od morskih plodova i zakuski.

1 kg sirovih lignji daje 500 g kuvanih lignji.

Možete pripremiti širok izbor jela od lignji koja su ukusna, spektakularna i sofisticirana. Na primer:

- punjene lignje;

- pohovane lignje;

- lignje na grčki način;

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest