Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Idealni začini za sve vrste mesa

Idealni začini za sve vrste mesa

Jana G.Jana G.
Početnik
165
Začini za meso

Jela od mesa mogu da budu raznovrsna ne samo u odnosu na načine pripreme mesa, već i primenom različitih začina, koji se dodaju u njih.

Uobičajeni spisak začina koje koristi svaka domaćica je dosta mali: beli luk, biber i aleva paprika, mirođija i peršun. Različite vrste mesa traže različte začine, kako bi bile još ukusnija i mirisnija.

Začini

Kako bi svinjsko meso bilo ukusnije, treba mu dodati biber i alevu papriku, a najbolje je da biber bude mleven. Biber i aleva paprika se dodaju na kraju pripreme, jer ako ih dodate na početku termičke obrade mesa, meso će biti gorko.

Biber i ljuta aleva paprika su perfektni začini za piletinu. Ljuta aleva paprika odgovara i kod pripreme pilećih krilaca. Biber u zrnu možete da dodate u bujon ili u sos u kome se kuva piletina.

Začini za šnicle

Za pileće meso dobri su i majoran, ruzmarin, žalfija, bosiljak. Možete da koristite samo jedan začin, a možete da napravite miks i od svih. Piletina postaje aromatičnija, ako joj dodate malo đumbira ili karija.

Kari odgovara i svim ostalim vrstama mesa. On je dobar i za svinjsko meso, koje postaje ukusnije sa muskatnim orašćićem i korijanderom.

Aleva paprika i biber, čubar i kim su takođe začini koji odgovaraju svinjetini. Svinjsko meso je veoma ukusno ako se pripremi sa dodatkom matičnjaka, kardamona, lovorovog lista i belog bibera.

Korijander

Mleveno meso je perfektno usaglašeno sa origanom, posebno ako se kuva italijanska hrana. U kombinaciji sa majčinom dušicom, bosiljkom i biberom, origano će učiniti da mleveno meso bude neponovljivog ukusa. Kod nas (i ne samo kod nas) kumin je jedan od najboljih prijatelja mlevenog mesa.

Teletina postaje veoma ukusna sa korijanderom, kimom, kurkumom, karijem. Beli, crni i crveni biber, estragon, bosiljak i žalfija takođe odgovaraju telećem mesu.

Jela sa jagnjetinom će biti aromatičnija, ako im se doda šafran, korijander, đumbir, kim i karanfilić. Treba da se koristi sasvim mala količina začina, kako ne bi dominirala nad aromom mesa. Pored toga, jagnjetina je dobra i kada se koristi anis, lovorov list, bosiljak, ruzmarin, nana, estragon, majčina dušica, piment.

Ukus i aroma jela od iznutrica će biti bolji ako se u njih dodaju lovorov list, anason, piment, ruzmarin, estragon, žalfija, majčina dušica, čubar.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest