Prstohvat bibera se dodaje u skoro svaki recept. Nekada davno korišćen kao valuta razmene i darivan bogovima kao sveti dar, sreća je što je ovaj najpoznatiji začin dostupan tokom cele godine u prodavnicama.
Biber potiče od glatke puzave biljke koja uspeva u vrućim i vlažnim klimama. Posle 3-4 godine počinje da proizvodi male bele cvetove nalik grožđu i pretvara ih u zrna poznata kao biber u zrnu.
Biber potiče od ploda biljke zvane Piper nigrum, od koje se dobijaju i zeleni i beli biber. Razlika u njihovoj boji je odraz različitih faza razvoja i metoda obrade.
Crni biber se bere kada je zrno napola zrelo, neposredno pre nego što pocrveni. Zatim im se dozvoljava da se osuše, što im nabora kožu i zrna pocrne. Zeleni biber se bere kada je zrno još nezrelo i zelene boje, a beli biber kada je potpuno zreo. Njegova bela boja dolazi od potapanja u rastvor soli, gde tamna spoljašnja ljuska otpada, ostavljajući samo beli biber u zrnu.
Ružičasti biber potiče iz sasvim druge biljke - Schinus molle - i osim sličnosti u izgledu, nema ništa zajedničko sa drugim vrstama bibera.
Crni biber je najljući i najaromatičniji od ostalih sorti i može se kupiti ceo, smvrljen ili samleven u prah.
Poreklom iz Indije, crni biber je igrao veoma važnu ulogu u našoj istoriji hiljadama godina. Još od vremena Stare Grčke veoma je cenjen ne samo kao začin, već i kao valuta i sveti dar bogovima, a u srednjem veku blagostanje ljudi merilo se zalihama bibera u zrnu.
Danas su glavni komercijalni proizvođači crnog bibera Indija i Indonezija.
Sastav crnog bibera
Crni biber sadrži određenu količinu eteričnog ulja, što određuje njegovu karakterističnu aromu. Njegov ljuti ukus je zbog alkaloida terpentina. Sadrži i terpene, masti, ugljene hidrate, aromatične, boje i pigmente, vitamin C, smole i druge.
Izbor i čuvanje crnog bibera
- Poželjno je kupiti biber u zrnu, koji potom sami sameljete, jer se vrlo često u mleveni biber dodaju razne nečistoće.
- Ako možete, birajte organski uzgojen biber, jer neće imati smanjen sadržaj vitamina C.
- Čuvajte crni biber u dobro zatvorenoj staklenoj posudi na hladnom, tamnom i suvom mestu. U suprotnom će izgubiti neke od svojih svojstava i prijatnu ljutu aromu.
- Zrna bibera mogu da se čuvaju duže vreme, dok će mleveni ostati svež oko tri meseca.
- Crni biber se može i zamrznuti, ali će njegov ukus i aroma biti mnogo izrazitiji i oštriji.
Kuvanje sa crnim biberom
Uz so, crni biber je jedan od najsvestranijih začina. Koristi se u svim začinjenim jelima, koristi se i samleven i ceo. Koristi se za začinjavanje mesa, mleka, morskih plodova, jaja, povrća, mleka, mahunarki, pića, pa čak i voća. Najbolje je samleti ga neposredno pre začinjavanja jela.
Dodajte svoju sveže mleveni biber na kraju kuvanja. Pošto tokom dužeg zagrevanja gubi aromu i ukus, uvek ga dodajte na kraju kuvanja, što će obezbediti zaista vrhunsko jelo.
Crni biber je izuzetno važan u kuhinjama Kine, SAD, Engleske, Grčke, nekih delova Azije, Francuske i Italije. Što se tiče mogućnosti kuvanja, opet je veoma svestran. Pogodan je za pečenje, prženje, dinstanje, kuvanje na pari. Međutim, najpogodniji je za pečenje.
Crni biber je veoma važan sastojak u mnogim mešavinama karija /masala/ koje se konzumiraju širom sveta, ali su karakteristične za južnoazijsku i indijsku kuhinju. Pored kari mešavina, crni biber nalazi svoje mesto i u drugim jelima svetske kuhinje - u marinadama, za živinu, u sosu za pitu od bundeve, kao začin za dimljene kobasice, u orijentalnoj mešavini pet začina i mnogim drugim.
Koristi od crnog bibera
Poboljšava proces varenja i procese crevnog trakta.
Crni biber stimuliše centre ukusa na način da se u stomak šalje signal da pojača lučenje hlorovodonične kiseline, koja poboljšava varenje. Pored toga, ovaj začin ima dijaforetska (povećava lučenje znoja) i diuretička (povećava mokrenje) svojstva.
Crni biber je pokazao impresivne antioksidativne i antibakterijske efekte - još jednu veliku korist za vaše zdravlje. Dakle, ovaj začin ne samo da vam pomaže da izvučete maksimum iz hrane, već i spoljašnji sloj njegovih zrna stimuliše razgradnju sagorevanje masnih ćelija, održavajući vas vitkim dok vam pruža energiju za sagorevanje.
Razlog zašto je toliko neprocenjiv leži ne samo u aromi i ljutom ukusu crnog bibera, već i u činjenici da može da prikrije ne baš svež izgled hrane koja se servira (nešto izuzetno korisno pre pojave frižidera i zamrzivača).
Važna prednost konzumiranja crnog bibera je njegova sposobnost da uspori starenje mozga. Prema nekim studijama, začin se uspešno bori protiv Alchajmerove bolesti.
Veruje se da crni biber ili eterično ulje iz njega pomažu pušačima u borbi za prestanak pušenja. Ovo se objašnjava blagim ljutim efektom koji se javlja nakon konzumiranja bibera - malo podseća na osećaj nakon pušenja i smanjuje želju za cigaretom. Naravno, takav efekat je malo kontroverzan, jer nije moguće jesti biber nekoliko puta dnevno.
Konzumacija crnog bibera pomaže kod bolova u mišićima i ublažava napetost mišića. Nanošenje ulja od peperminta na problematična područja na telu može značajno pomoći u ublažavanju bolova. To je zbog blagotvornog efekta zagrevanja piperina, koji aktivira cirkulaciju krvi.
Crni biber je među najkorisnijim zimskim začinima. To je odličan lek za zagrevanje i aktivno se bori protiv prehlade. Smanjuje proizvodnju sluzi u nosu i ublažava neprijatan kašalj.
U tradicionalnoj kineskoj medicini čaj od bibera sa medom koristi se za lečenje blažih prehlada.
Crni biber stimuliše varenje i pomaže kod neprijatnih stanja kao što su nadimanje, žgaravica i gasovi. Deluje protiv procesa dužeg zadržavanja hrane u gastrointestinalnom sistemu – glavnog uzroka nadimanja. Ako patite od takvih tegoba, morate početi da začinjavate hranu crnim biberom.
Štete od crnog bibera
Kako se ispostavilo, crni biber je veoma koristan i prijatan začin, ali ipak može izazvati probleme. Njegova konzumacija je kontraindikovana kod osoba koje pate od problema sa jetrom i mokraćnim putevima. Crni biber je posebno opasan za osobe sa čirom i gastritisom jer može da iritira sluzokožu, što zauzvrat može izazvati krvarenje. U slučaju stomačnih tegoba i bolova, dobro je kladiti se i na hranu bez začina i posebno bez crnog bibera.
Mršavljenje sa crnim biberom
Studije pokazuju da ako želite da smršate, trebalo bi da konzumirate više crnog bibera. Veoma je efikasan u topljenju masti, što je svojstvo zbog svog ljutog sastojka piperina. Piperin uništava masne ćelije i sprečava stvaranje novih. Neki istraživači veruju da piperin ima direktan uticaj na određene gene, sprečavajući stvaranje novih masnih ćelija. Na ovaj način, vremenom, višak masnih naslaga počinje da nestaje.
Hrana koju jedemo treba da bude ne samo zdrava, već i ukusna. Prema brojnim studijama, jedinjenje piperin u crnom biberu pomaže telu da zadrži veće količine važnog neurotransmitera serotonina. Dakle, ne samo ljudi koji su na dijeti, već i svi ostali, svoju hranu treba redovno da začinjavaju crnim biberom kako bi uživali u svim njegovim neprocenjivim svojstvima.
Komentari