Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Priprema i začinjavanje mlevene junetine

Priprema i začinjavanje mlevene junetine

ažurirano:
Juneće mleveno meso

Bez sumnje, mleveno meso zauzima jedno od prvih mesta u kategoriji omiljenih mesnih specijaliteta. Uostalom, ko ne voli musaku ili pržene ćuftice? Mleveno meso je najčešće korišćena mešavina mesa, jer se može dodati u skoro svako jelo.

Gotovo mleveno meso je dostupno u svakoj radnji prehrambenih proizvoda i mesa. Nažalost, često nije pripremljeno kako treba i ne ispunjava naša očekivanja. Dakle, da bismo bili sigurni da jedemo pravu i ukusnu mlevenu junetinu, možemo ili zamoliti da samelju u mesari od komada mesa ili da je sami napravimo kod kuće.

Većina ljudi bira prvi metod jer je lakši, a nemaju svi mašinu za meso u svojim domovima. Za ukusno i nežno mleveno meso najpogodniji je goveđi vrat ili parče buta sa parčetom vrata. Za bolju teksturu možete dodati i svinjetinu, proporcije treba da budu 70% prema 30%.

Kada odaberete meso, zamolite prodavca da vam ga samelje i za vas će ostati samo da ga začinite.

Ako ste odlučili da napravite mleveno meso kod kuće, onda kada dođete kući, treba da operete meso i očistite ga od žilica i opni. Zatim ga isecite na sitne komade i sameljite u mašini za mlevenje mesa ili multipraktiku. Dobro samlevenu smesu promešajte i ostavite da odstoji 24 sata u frižideru.

Musaka sa junećim mesom

Kada je vaše mleveno meso spremno, sve što treba da uradite je da dodate prave začine u zavisnosti od toga šta kuvate. Od začinjavanja mlevene junetine zavisi koliko će jelo biti ukusno.

U mleveno meso mora se dodati so. Možete ga probati i sa kuminom - tradicionalnim balkanskim začinom za meso. Ako ćete praviti ćuftice, dodajte sitno seckani crni luk, biber, čubar i peršun. Po želji možete dodati potopljeni i isceđeni beli hleb i žumance.

Ako ćete da spremate musaku ili punjene paprike, pored soli i kima možete dodati biber i alevu papriku i čubar.

Da biste napravili špagete bolonjeze ili drugo jelo od testenine, najbolje je u mleveno meso dodati so, kim, origano i bosiljak.

Nakon dodavanja začina, potrebno je mleveno meso dobro umesiti, kako bi se začini pravbilno rasporedili u smesi.

Špagete sa junećim mesom

Da bi se mleveno juneće meso dobro začinilo, treba da odstoji sa začinima najmanje 30 minuta.

Pogledajte takođe kako da napravite šnicle od telećeg mlevenog mesa ili omiljene teleće ćuftice.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest