Bez sumnje, mleveno meso zauzima jedno od prvih mesta u kategoriji omiljenih mesnih specijaliteta. Uostalom, ko ne voli musaku ili pržene ćuftice? Mleveno meso je najčešće korišćena mešavina mesa, jer se može dodati u skoro svako jelo.
Gotovo mleveno meso je dostupno u svakoj radnji prehrambenih proizvoda i mesa. Nažalost, često nije pripremljeno kako treba i ne ispunjava naša očekivanja. Dakle, da bismo bili sigurni da jedemo pravu i ukusnu mlevenu junetinu, možemo ili zamoliti da samelju u mesari od komada mesa ili da je sami napravimo kod kuće.
Većina ljudi bira prvi metod jer je lakši, a nemaju svi mašinu za meso u svojim domovima. Za ukusno i nežno mleveno meso najpogodniji je goveđi vrat ili parče buta sa parčetom vrata. Za bolju teksturu možete dodati i svinjetinu, proporcije treba da budu 70% prema 30%.
Kada odaberete meso, zamolite prodavca da vam ga samelje i za vas će ostati samo da ga začinite.
Priprema i začinjavanje mlevene junetine
Ako ste odlučili da napravite mleveno meso kod kuće, onda kada dođete kući, treba da operete meso i očistite ga od žilica i opni. Zatim ga isecite na sitne komade i sameljite u mašini za mlevenje mesa ili kuhinjskom robotu. Dobro samlevenu smesu promešajte i ostavite da odstoji 24 sata u frižideru.
Kada je vaše mleveno meso spremno, sve što treba da uradite je da dodate prave začine u zavisnosti od toga šta kuvate. Od začinjavanja mlevene junetine zavisi koliko će jelo biti ukusno.
U mleveno meso mora se dodati so. Možete ga probati i sa kuminom - tradicionalnim balkanskim začinom za meso. Ako ćete praviti ćuftice, dodajte sitno seckani crni luk, biber, čubar i peršun. Po želji možete dodati potopljeni i isceđeni beli hleb i žumance.
Ako ćete da spremate musaku ili punjene paprike, pored soli i kima možete dodati biber i alevu papriku i čubar.
Kuvanje i začinjanje mlevene junetine
Da biste napravili špagete bolonjeze ili drugo jelo od testenine, najbolje je u mleveno meso dodati so, kim, origano i bosiljak.
Nakon dodavanja začina, mleveno meso je potrebno dobro promešati, kako bi se začini pravbilno rasporedili u smesi.
Da bi se mleveno juneće meso dobro začinilo, treba da odstoji sa začinima najmanje 30 minuta.
Komentari