Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Bademovo brašno - šta treba da znamo

Bademovo brašno - šta treba da znamo

Lilia  MilkovaLilia Milkova
Inovator
871
Bademovo brašno - šta treba da znamo

Najprostije rečeno, bademovo brašno predstavlja mlevene bademe. Međutim, da bismo bili malo precizniji, dodaćemo da je bademovo brašno kombinacija blanširanih, oguljenib i mlevenih badema, što znači da je blede boje i mekog ukusa, bez gorčine koja može da se dođe sa omotačem sirovih jezgara. Evo svega što treba da znate o bademovom brašnu.

Pravljenje bademovog brašna je veoma jednostavan proces, tako da zapravo može da se napravi i kod kuće.

Sastav bademovog brašna

Bademovo brašno koriste ljudi koje se pravilno hrane, treniraju i uopšte - pridržavaju se zdravog načina života. Sadrži malo masti, ali je bogato biljnim proteinima, koji su važni za izgradnju mišića i tkiva, kao i za zdravlje kostiju i kože. U kombinacijim sa svim korisnim svojstvima badema koja se prenose u brašno, ono potpuno zaslužuje mesto u kuhinji mnoštva kulinara.

Zdravstvene koristi bademovog brašna

Već smo spomenuli sadržaj proteina i nedostatak masti, što je odlično kod držanja dijete ili zdravog načina ishrane. Uz to, bademovo brašno sadrži vitamine, minerale i izuzetno malo ugljenih hidrata.

Drugi koristan element koji nalazi mestu u sadržaju bademovog brašna su omega-6 masne kiseline. Pored toga što sadejstvuju u gubitku viška kilograma, one pozitivno utičnu na fukncije mozga i rad srca.

Bademovo brašno je savršen izbor za ljude koji pate od intolerancije na gluten, budući da ga ne sadrži. Zajedno sa tim, ova vrsta brašna smanjuje šećer u krvi i održava nivoe insulina. što ga čini pogodnim za ljude sa dijabetesom ili sklonošču ka razvijanju takvog.

Ukoliko vam je potreban dodatni izvor energije u toku dana, naći ćete ga u bademovom brašnu ili tačnije u jelima spremljenim s njim.

Ipak s njime ne treba preterivati. Iako sadrži korisna svojstva, ovo brašno je sa visokim sadržajem kalorija. Možete da ga konzumirate sa čistom savešću u velikim količinama jedino ako ste na nekoj dijeti. U svim ostalim slučajevima pridržavajte se umerene upotrebe, budući da može da se dobije usporavanje metabolizma ili drugi probavni problem kao što je nadutost, bolovi ili težina u želucu.

Reakcija tela na bademovo brašno je strogo intividualna, zavisi od organizma svakog čoveka. Njegova konzumacija u umerenim količinama, kao i svega ostalog, je preporučljiva!

Kako da napravimo bademovo brašno?

Bademovo brašno - šta treba da znamo

Počnite sa blanširanjem celih sirovih badema. Kuvaju se otprilike 1-2 minute. Nakon što ih blanširate, treba da ih ogulite. Iscedite i isplaknite hladnom vodom, dok se dovoljno ne ohladi, da biste uspeli. Kožica će odmah skliznuti, tako da ih prosto izvucite i bacite.

Stavite bademe na čistu kuhinjsku krpu ili nekoliko slojeva ubrusa i ostavite da se u potpunosti osuše (barem nekoliko sati ili jednu noć). Stavite ih u multipraktik i sameljite.

Rok trajanja domaćeg bademovog brašna je od 4 do 6 meseci. Ako ga čuvate u zamrzivaču, može da se produži do godinu dana. U slučaju da vam se namesti da kuvate sa zamrznutim brašnom, pre nego što počnete, ono treba da dobije sobnu temperaturu.

Dobro bi bilo, ukoliko uspete da svaki put napravite novu količinu bademovog brašna kada vam zatreba, obzirom na to da će se tako ukus i aroma, za njega karakteristična, sačuvati i odraziti na krajnji rezultat, bilo da je on slano ili slatko jelo.

Napomena: Bademovo brašno nikada neće biti toliko fino kao pšenično brašno. Orašasti plodovi će se zapravo pretvoriti u bademovo ulje, umesto u prah.

Kakav je ukus bademovog brašna?

Budući da su orašasti plodovi blanširani i oguljeni, brašno neće biti veoma jako, karakterističan ukus badema, a u isto vreme nije i potpuno izostavljen. Najbolji način da ga opišemo, možda je da se kaže da on jelu koje pravite dodaje blagu aromu oraha. Za razliku od većine brašna, ono može da se koristi i sirovo. I to može da bude plus prilikom pravljenja keksića od badema, torti sa bademima, kolača, sitnih kolača, kolača sa maslacem i raznih drugih deserata sa bedemima.

Kuvanje i pečenje sa bademovim brašnom

Kuvanje sa bademovim brašnom nije teško. U receptima koji ne zavise od glutena, da bi se stvorila struktura, često možete umestiti bademovo brašno jedam prema jedan sa pšeničnim brašnom.

Ovo je posebno dobro za jednostavne deserte kao što su keksići. Struktura finalnog proizvoda često je teža i testo može da iziskuje dodatnu tečnost, ali malo eksperimentisanja često može dovesti do odličnih rezultata.

Iako ukusno i hranljivo, bademovo brašno se ne ponaša isto kao i pšenično brašno i ne možete ga koristiti kao zamenu za njega u svim klasičnim receptima. Tako da treba da imate u vidu neke osobenosti prilikom kuvanja sa bademovim brašnom.

Za hleb i druge proizvode od testa, koji zavise od celovitosti strukture koju ovezbeđuje gluten, bademovo brašno može da se koristi samo kao zamena malog dela pšeničnog brašna. Ovo brašno je idealno kao pohovanje kod prženj amesa ili kao zgušnjivač za gulaše.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest