Ljutu hranu vole mnogi ljudi širom sveta jer ljutina daje jedinstven ukus i aromu jelima. Nedavne studije su dokazale da dodavanje ljutog u jela može da se pokaže kao neočekivano zdrav poduhvat.
Najboljih 5 razloga da jedete ljutu hranu su
1. Pomaže u gubitku težine. Ljuta paprika sadrži supstancu kapsaicin, koja ubrzava metabolizam, što dovodi do bržeg sagorevanja kalorija.
Kapsaicin podiže telesnu temperaturu i ubrzava rad srca. Pored toga, druge studije dokazuju da ljudi koji jedu ljutu hranu imaju tendenciju da se zasite mnogo manjim porcijama i stoga unose manje kalorija.
2. Dobro je za srce. Razlog zašto je ljuto tako dobro za srčani sistem leži u njegovoj sposobnosti da uklanja krvne ugruške. Pokazalo se da holesterol niske gustine, koji se naziva i "loš holesterol", otporan na oksidaciju tokom dužeg vremenskog perioda, što dovodi do začepljenja arterija.
A dodavanje ljutog u obrok smanjuje rizik od srčanog udara. Kapsaicin u paprici se takođe bori protiv brojnih infekcija, koje su takođe faktor rizika za razvoj kardiovaskularnih bolesti.
Statistike pokazuju da ljudi koji jedu više ljute hrane imaju mnogo manju učestalost srčanih i moždanih udara.
3. Poboljšava cirkulaciju krvi. Ljuta hrana poboljšava cirkulaciju krvi u telu i snižava krvni pritisak. Kada jedete ljuto, povećavate protok krvi, zbog čega vaše srce pumpa više krvi. Paprika takođe jača zidove krvnih sudova zbog bogatog sadržaja vitamina A i C.
4. Dobra prevencija protiv raka. Redovna konzumacija ljutih papričica i karija smanjuje rizik od raka. Kapsaicin usporava rast ćelija raka, a u nekim slučajevima čak i ubija ćelije raka bez oštećenja okolnih ćelija. U Indiji i Meksiku, na primer, gde se troši mnogo ljutog, stope određenih vrsta raka su mnogo niže.
5. Poboljšava varenje. Ljute papričice poboljšavaju varenje jer povećavaju hlorovodoničnu kiselinu u želucu. Kapsaicin uspešno uništava neke bakterije i pomaže u lečenju čira na želucu. Ako dobite žgaravicu od ljute hrane, uzmite tabletu antacida da biste olakšali svoje stanje.
Komentari