Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Nekoliko razloga da jedete ljuto

Nekoliko razloga da jedete ljuto

AdminAdmin
Glavni urednik
2523
Jesti ljute paprike

Ljutu hranu vole mnogi ljudi širom sveta jer ljutina daje jedinstven ukus i aromu jelima. Nedavne studije su dokazale da dodavanje ljutog u jela može da se pokaže kao neočekivano zdrav poduhvat.

Najboljih 5 razloga da jedete ljutu hranu su

1. Pomaže u gubitku težine. Ljuta paprika sadrži supstancu kapsaicin, koja ubrzava metabolizam, što dovodi do bržeg sagorevanja kalorija.

Kapsaicin podiže telesnu temperaturu i ubrzava rad srca. Pored toga, druge studije dokazuju da ljudi koji jedu ljutu hranu imaju tendenciju da se zasite mnogo manjim porcijama i stoga unose manje kalorija.

2. Dobro je za srce. Razlog zašto je ljuto tako dobro za srčani sistem leži u njegovoj sposobnosti da uklanja krvne ugruške. Pokazalo se da holesterol niske gustine, koji se naziva i "loš holesterol", otporan na oksidaciju tokom dužeg vremenskog perioda, što dovodi do začepljenja arterija.

A dodavanje ljutog u obrok smanjuje rizik od srčanog udara. Kapsaicin u paprici se takođe bori protiv brojnih infekcija, koje su takođe faktor rizika za razvoj kardiovaskularnih bolesti.

Statistike pokazuju da ljudi koji jedu više ljute hrane imaju mnogo manju učestalost srčanih i moždanih udara.

3. Poboljšava cirkulaciju krvi. Ljuta hrana poboljšava cirkulaciju krvi u telu i snižava krvni pritisak. Kada jedete ljuto, povećavate protok krvi, zbog čega vaše srce pumpa više krvi. Paprika takođe jača zidove krvnih sudova zbog bogatog sadržaja vitamina A i C.

4. Dobra prevencija protiv raka. Redovna konzumacija ljutih papričica i karija smanjuje rizik od raka. Kapsaicin usporava rast ćelija raka, a u nekim slučajevima čak i ubija ćelije raka bez oštećenja okolnih ćelija. U Indiji i Meksiku, na primer, gde se troši mnogo ljutog, stope određenih vrsta raka su mnogo niže.

Ljute paprike

5. Poboljšava varenje. Ljute papričice poboljšavaju varenje jer povećavaju hlorovodoničnu kiselinu u želucu. Kapsaicin uspešno uništava neke bakterije i pomaže u lečenju čira na želucu. Ako dobite žgaravicu od ljute hrane, uzmite tabletu antacida da biste olakšali svoje stanje.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest