bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Hrana, štetna za imuni sistem

Hrana, štetna za imuni sistem

Joana StoyanovaJoana Stoyanova
Početnik
8
Hrana, štetna za imuni sistem

U vreme u kom danas živimo, sa desetinama novih vrsta gripa i korona virusa, imunitet igra sve važniju ulogu. PRavilno funkcionisanje imunog sistema jača zaštitu našeg tela od većine virusnih infekcija i bolesti, izazvanih bakterijama.

Ali da bismo imali zdrav imuni sistem, mi treba da se brinemo o njemu i da mu obezbedimo sve neophodno kako bi mogao da radi u našu korist. Ovo znači da izbegavamo ili makar da smanjimo unos materija i hrane, štetne za naše telo.

Evo koje su najštetnije namirnice za naš imuni sistem:

1. Beli šećer

Beli šećer u velikim kolilčinama je među najštetnijom hanom za čoveka i ne utiče samo na imuni sistem, nego i na celokupno zdravlje. Ne postoji način da iskrivimo dušu i da kažemo da ne volimo da jedemo čokoladu, vafle i kolače. I nema zbog čega da se osećamo krivima, ukoliko dozvolimo sevi sa vremena na vreme nešto slatko. Ali je od posebnog značaja za naš organizam da ne preterujemo i po mogućnosti da ne konzumiramo hranu koja sadrži beli šećer rano ujutru, pre svega.

Nakon konzumacije šećera, bela krvna zrnca se smanjuju za 50% u okviru manje od 5 sati, a oni su glavni zaštitanici našeg organizma. Tako da ukoliko imate mogućnost, kada osetite neodoljivu želju da pojedete nešto slatko - izbegavajte da kupujete gotove slatkiše iz prodavnice, a umesto toga pojedite voće, čaj sa medom ili napravite domaći kolač sa smeđim šećerom. Svaka od ovih stvari je nekoliko puta korisnija od proizvoda sa belim šećerim i takođe toliko je ukusno.

2. Belo brašno i hrana od testa

Hrana od testa je nezamenjivi deo našeg života - doručkovi, pite, hamburgeri, pice i šta još ne. I najčešće za njih se koristi belo pšenično brašno. I uprkos tome što je pšenica zdrava, nažalost proizvođači belog brašna prave svom proizvodu fabričke izmene, prilikom kojih se dragoceni vitamini i minerali uklanjaju, na račun boljeg trgovskog izgleda. Tako belo brašno samo dodatno opterećuje jetru, obzirom na to da se teže obrađuje, i na kraju pozitivne hranljive materije čak ne stižu do našeg organizma.

Hrana, štetna za imuni sistem

3. Pržena hrana

Pržena hrana sadrži mnogo suvišnih štetnih masnoća koje mogu dovesti do debljanja, dijabetesa, alergija, astme kao i slabljenja kostiju i mišića. A ako ovo nije dovoljno, sve ove stvari na gomili dovode do ozbiljnog smanjivanja imuniteta i do stomačnih bolesti kao što je gastrits, čir, refluks, kolitisi i dr. Tako da svaki put kada ste u iskušenju da uzmete veliku porciju prženih krompira sa prženom piletinom, pomislite koliko je to štetno za vaš organizam. Umesto toga, uzmite pečene ili kuvane krompire sa začinima i dodajte piletinu sa roštilja - garantujemo vam, ukus će biti isto toliko dobar, a vaše telo će vam biti zahvalno.

4. Bezalkoholna pića i sokovi

Bezalkoholna pića su puna konzervanasa i veštačkih elemenata i ne sadrže nikakve vredne sastojke. A neka od njih sadrže i kofein koji u većim količinama može zaista da bude štetan.

5. Fast Food

Postoji razlog zbog kog restorani brze hrane toliko brzo napreduju - tamo je hrana lako dostupna, jeftina i ukusna. Ali nažalost, izuzetno je štetna za imuni sistem. Retko je tamo hleb svež i najčešće se sprema sa belim brašnom ili primesama. Meso je gotovo uvek zamrznuto i ko zna koliko staro ili od čega napravljeno. Osim toga, stvari su masovno pržene, dodaje se majonez ili drugi teški sosevi, i skoro uvek hrana se poslužuje uz bezalkoholno piće.

Fast food hrana sadrži sve stvari koje smo gore nabrojali, tako da lako možemo da zaključimo da u njoj ne postoji ništa korisno. Iako je teško da zaustavimo decu da konzumiraju fast food, posebno kada se ima u vidu da u školi i blizu nje ovo je jedini dostup hrana, možemo da se potrudimo makar da ono što jedemo kod kuće da bude sveže, ukusno i korisno.

Zdravlje nam mora biti u prvom planu. Bez zdravlja nema ništa. Zbog toga treba ozbiljno da se potrudimo da ga čuvamo i da se brinemo o sebi. I najbolji način da to radimo je taš to isključimo štetnu hranu i obuzdamo svoje loše navike.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest