bonapeti.rs»Članci»Ishrana kod problema»Čaj od dunja - za šta pomaže?

Čaj od dunja - za šta pomaže?

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
3394
Čaj od dunja - za šta pomaže?

Dunja je prava vitaminska bomba, koja se pojavljuje u jesen. Korisno voće, koje dolazi iz jugoistočne Azije, i kod nas dobro uspeva, poznato je po tome što svi njegovi delovi - plod, seme, lišće, pa čak i dlačice ili mahovina na plodu, imaju lekovita svojstva. Najbolja lekovita svojstva imaju sok i sirup od dunje.

Mogućnosti dunje kao narodnog leka su poznate zbog bogatog sadržaja vitamina - C, B1, B2, B3, provitamina A. Kalijum, kalcijum, magnezijum, bakar, natrijum, cink, mangan, gvožđe, hlor i sumpor predstavnici su minerala koji obogaćuju dunju.

Proteini, vlakna i ugljeni hidrati dodaju se ovom bogatstvu. Sadržaj masti i kalorija je nizak, pa je voće dijetetsko. Amigdalin (vitamin B17) u semenu ima moćno antikancerogeno dejstvo, a tanin, pektin, šećeri i jabučna kiselina podržavaju rad crevnog trakta.

Tanini i sluz u dunji dobro deluju na tanko crevo i štite nas od infektivnih bolesti.

Uz sirup i sok i čaj od dunje priprema se kao lek za razne bolesti. Poznato je da se od dunje ne baca ništa, jer je svaki njen deo lek za neku bolest. Evo od kojih se delova dunje može praviti čaj i šta on leči.

Čaj od semenki dunje

Čaj od dunja

Čaj kuvan od semenki dunje odličan je lek za nesanicu, jer uklanja napetost, umiruje i uspavljuje. Može se koristiti kao lek protiv neprijatnog zadaha, a takođe leči opekotine i rane.

Čaj od listova dunje

Ovaj čaj od dunje leči uglavnom upale gornjih disajnih puteva. Ublažava napade kašlja kao i teže simptome poput bronhitisa. Dobar je izbor za topli napitak kod upale grla, a dobro deluje i kod promuklosti.

Čaj od listova dunje može se koristiti i kao sedativ protiv nesanice, zajedno sa čajem od semenki ploda.

Čaj od ploda dunje

Plod dunje, skuvan u oblik čaja, takođe je lek za prehladu u gornjim disajnim putevima i upalu grla. Ovaj čaj je najprijatniji za upotrebu i pravi se od jedne dunje, očišćene od semena, isečene na tanke kriške, koja se kuva 15-20 minuta, filtrira i pije u malim gutljajima tokom dana.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest