Bonapeti.rs»Članci»Ishrana kod problema»Zabranjena hrana pre spavanja

Zabranjena hrana pre spavanja

Lilia  MilkovaLilia Milkova
Inovator
901
Zabranjena hrana pre spavanja

Ne postoji ništa dosadnije od toga da ležiš u krevetu i buljiš u plafon, da ne možeš da zaspiš, pogotovo nakon celodnevnog teškog rada i trčanja naokolo. Postoje dani kada se prosto borite da zaspite i izuzetno je teško da se opustite i držite oči zatvorene.

Osim toga što treba da izbegavate da gledate u telefon na primer, postoje i nova pravila o tome šta ne treba da jedete pre spavanja.

Iako svi znamo da nam odlazak u krevet praznog stomaka neće obezbediti dobar noćni san, unos određene hrane takođe može biti štetan. Evo koja je to zabranjena hrana pre spavanja!

Rafinisani ugljeni hidrati

Možda se sećate da su vam kao detetu govorili da jedete ugljene hidrate (bogatu hranu) pre nego što zaspite da biste obezbedili dobar san. Ovaj savet više nije aktuelan. Možda ste primetili da su noći u kojima ste uživali u obilnim jelima sa pastom, one noći kada ste bili nemirni u krevetu. Umesto toga konzumirajte složene ugljene hidrate i zadržavajte hranu sa visokim sadržajem masti za ručak, umesto za večeru.

Beli luk

Ovaj primamljiv i aromatičan sastojak može svako jelo učiniti izuzetno ukusnim. Većina ljudi voli sve što sadrži beli luk i prilično ga izdašno koristi u svojim jelima, ali ovo nije sjajna vest za one koji imaju poteškoće da zaspe. Beli luk je poznat kao "vruća" biljka. Hemikalije u belom luku mogu uzrokovati kiseline ako se jedu pre spavanja. Ako kuvate, ostavite malu količinu belog luka ili ga potpuno isključite.

Čokolada

Čokolada je štetna pre spavanja

Ne postoji ništa divnije od komadića tamne čokolade, koja će vam pomoći da se opustite noću, zar ne? Greška. Skriveni kofein i šećer vam ne čine nikakvu uslugu ako se konzumiraju u hrani pre spavanja. Čokolada može da vam pruži dobro raspoloženje, ali takođe izaziva ubrzavanje hormona, što vas može držati budnim cele noći. Savetuje se da se klonite čokolade pre nego što zaspite.

Žitarice

Najlakša stvar ka kojoj možete posegnuti kada nemate skoro uopšte vremena da skuvane savršeno jelo a večeru, je kutija sa žitaricama sa zdravim dodatkom mleka. Ovo izgleda kao najzdravija varijanta. E, nažalost, većina prerađenih žitarica, koja se nalazi u kutijama, ima dosta visok sadržaj šećera i njihov akonzumacija vodi do brzog povećavanja vašeg šećera u krvi. Tačno ono što nam nije potrebno pre sna. Jedite onu prerađenu slatku hranu za doručak ako zaista želite da izvučete korist iz nje.

Pogledajte još: Biljni recepti kod nesanice

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest