bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Za šta je koristan kakao i kada da ga izbegavamo

Za šta je koristan kakao i kada da ga izbegavamo

AdminAdmin
Glavni urednik
24336
Vrući kakao

Aromatični kakao napitak osim bogatog ukusa ima i mnogo koristi za organizam. Stimuliše i tonizira organizam, a to je zbog glavnog sastojka teobromina (1, 5 % do 2 %) i kofeina (od 0, 4 % do 0, 8 %). Generalno teobromin deluje na različite funkcije u organizmu.

Važno je da se navede da za razliku od kofeina teobromin ne povišava radnu sposobnost, nego pomaže bržem oporavku fizičke snage organizma, posebno u slučaju kada smo pod velikim stresom i naporom. Prema rečima specijalista teobormin najviše utiče na centralni nervni sistem.

Kakao sadrži vitamine A i C, kao i vitamine iz grupe B, vitanim PP. Sadrži značajnu količinu minerala. Mineralni sastav zavisi od stepena zrelosti i fermentacije.

Kakao je relativno bogat fosfornim i kalijevim solima, ali je siromašan kalcijumovim. Kalijum u kakau ima izuzetno blagotvorno dejstvo na kardiovaskularni sistem. A svojstva pektina koji se nalaze u njegovom sastavu deluju dobro na funkcije organa za varenje.

Međutim, koliko god da je koristan, preterivanje sa kakaom može dovesti do nekih neželjenih stanja. Velika količina može iritirati sluzokožu želuca, moguće je da optereti jetru i žućne puteve.

Kao treba da izbegavaju ljudi koji imaju problema sa bubrezima i koji su skloni stvaranju peska i kamena u tim organima.

Kakao

Razlog toga je veliki sadržaj oksalne kiseline. Osim toga, unost velikih količina kakaa prema nekim naučnicima vodi do poremećene ravnoteže između kalcijuma i fosfora u organizmu.

To je i zbog diuretičnog efekta kakaa, konkretnije teobromina. Ne poreporučuje se da se pije na prazan želudac. Neki specijalisti čak misle da kakao treba da izbegavaju trudnice i dojilje, pošto čine da cenjeni kalcijum iz organizma nestane.

Specifičan miris kakaa je zbog limunske i sirćetne kiseline isparljivih eteričnih ulja. Visok sadržaj tanina u kakau (oko 5 %) je razlog zato što prirodan kakao ima gorak i opori ukus.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest