Bonapeti.rs»Članci»Praznična Trpeza»Trpeza za Bele Poklade

Trpeza za Bele Poklade

Nina NordNina Nord
Džedaj
119

Na Bele poklade - nedelja pre početka strogog Uskršnjeg posta, pravi se trpeza sa proizvodima životinjskog porekla, ali bez mesa.

Na trpezi su prisutna jela napravljena od sira i jaja, od maslaca i mleka. Tradicija nalaže da se tog dana napravi pita sa sirom i da ima bele alve sa orašastim plodovima.

Alva se koristi za običaj hamkane - vezuje se koncem i svi redom pokušavaju da je progutaju, ne koristeći ruke.

Pored tradicionalne pite za trpezu Belih poklada pripremite zanimljiva jela u čijoj se osnovi nalaze jaja i sir, s kojima ćete prijatno iznenaditi svoje bližnje.

Veličanstvena predjela sa ražnjićima sa prepeličijim jajima. Potrebno vam je dvadeset prepeličijih jaja, dvadeset i četiri paradajzića, tri supene kašike majoneza i malo za ukras, pola šolje ceđenog kiselog mleka, so i kari po ukusu.

Trpeza za Bele Poklade

Prvo pripremite sos - zagrejte kari na suvom tiganju otprilike minutu na tihoj vatri. Dodajte ga u ceđeno kiselo mleko, dodajte majonez i so, mešajte i ostavite u frižideru na dva sata.

Trpeza za Bele Poklade

Skuvajte prepeličija jaja na pet minuta. Ohladite ih u hladnoj vodi kako bi se lakše ogulila. Isecite gronju jednu trećinu paradajza, kašikom izvadite mesasti deo, pospite ih iznutra sa malo soli istavite crvene kapice na jaja.

Na drvene ražnjiće nanižite po dve pečurke od jaja sa paradajzom i ukrasite kapice pečuraka tačkicama majoneza kako bi bile lepše.

Pripremite jaja sa pavlakom. Potrebna su vam četiri kokošija jaja, pola šolje pavlake, jednu supenu kašiku iseckane mirođije.

Skuvajte jaja, isecite ih na debele krugove, poređajte ih u tepsiju, posolite, zalijte pavlakom i zapecite na deset minuta u rerni. Pospite mirođijom.

Svi će voleti pohovane siriće za Bele poklade. Potrebno vam je pola kilograma sira, dva jaja, tri supene kašike gazirane vode, tri supene kašike brašna, so i crni biber po ukusu.

Sir se seče na kockice ili na pravougaonike. Mute se jaja sa gaziranom vodom i dodaje se brašno. Testo treba da bude kao gust apavlaka. Dodaju se začini.

Sir se umače u pohovanje i prži dok ne postane zlatkast u zagrejanoj masnoći. Po želji se posipa začinima prilikom serviranja.

Drugi recepti koje možemo da vam preporučimo za Bele poklade su zapečeni sir, sir na šopski način, zašto ne i punjene paprike s jajima i sirom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj članak još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni