Bonapeti.rs»Članci»Zanimljivo»Najukusnija jela sa trpeze slovenskih naroda

Najukusnija jela sa trpeze slovenskih naroda

Kristina ChernikovaKristina Chernikova
Glavni urednik
31588
pljeskavica

Suši, pica i rižoto sa morskim plodovima nalazi se među najomiljenijim jelima celog sveta. Ali složite se ipak da jela tradicionalna za slovenske zemlje ni po čemu ne odstupaju i od najukusnijih specijaliteta. Prisetite se nekih od najukusnijih slovenskih jela i probajte da iznenadite porodicu ručkom ili večerom na slovenski način.

1. Piroške - one predstavljaju proizvod od testa koji sadrži različit nadev. Veoma često nadev piroški se sastavljen od sira, mesa, krompira, jabuka ili drugog voća. Ovo jelo je veoma karakteristično za Ukrajinu i Rusiju.

2. Pljeskavica - ona može da se definiše kao velika pljosnata ćufta napravljena od mlevenog mesa, kromid luka, kačkavalja, crnog bibera ili drugih začina. Pljeskavicom ćete biti ugošćeni ako posetite Srbiju, Makedoniju, Sloveniju, Bosnu i Hrvatsku.

pastrmalija

3. Pastrmajlija - neki bi uporedili ovo jelo sa italijanskom picom, ali zapravo pastramalija je tipično makedonsko jelo. Predstavlja nešto kao pogaču po kojoj je raspoređena pršuta. Ono može da bude zalivena jajetom.

4. Tarator - sigurno ne postoji Bugarin koji nije probao tarator. Tokom letnjih žega kombinacija kiselog mleka, vode, krastavaca, mirođije i belog luka rashlađuje i osvežava. Po želji tarator može dodatno da se začini sirćetom i istucanim orasima. Osim kod Bugara, ovakvo jelo se jede i u Makedoniji.

5. Bryndzové halušky - tačan prevod ove poslastice nije sasvim jasan, ali se zna da je ono karkateristično za žitelje Češke, Poljske i Slovačke. Jelo je napravljeno od kuvanih krompira i ovčijeg sira. Servira se posuto malim komadićima slanine.

6. Sarme - one su isto toliko karakteristične za nas, koliko i tarator. Prave se od uvijenih listova vinove loze ili listova kupusa i nadeva od pirinča. Mogu da budu u potpunosti posne ili da sadrže mleveno meso.

slatke knedle

Sarme su tradicionalno jelo pre svega južnih slovenskih zemalja. Pretpostavlja se da smo ih preuzeli iz kuhinje Osmanskog carstva.

7. Pasztecik szczeciński - je proizvod od testa koje bi većina uporedila sa piroškama. Pasztecik szczeciński sadrži nadev koji je sastavljen od mesa. Može da se vidi i vegetarijanska varijanta ovog jela.

8. Knedle - predstavljaju loptice od testa punjene voćem. Rasprostranjene su u kulinarstvu Bosne, Srbije, Češke; Poljske i dr.

9. SLanina - sledeće karakteristično kulinarsko iskušenje za balkansku trpezu. Ovaj prehrambeni proizvod životinjskog porekloa je veoma zasitan i kaloričan. Poslužuje se začinjen začinima kao što je so, crni biber, aleva paprika i čubar.

10. Prekomurska gibanica - ovo slovensko jelo može da se definiše kao poslastičarski proizvod koji sadrži sir rikotu, orahe, mak, suvo grožđe, jabuke. Njome bi vas počastili ako odete na odmor u Sloveniju.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest