Kako bi imali dobro postavljen sto, prvo što treba da imate jeste trpezariju ili mesto gde će održati okupljanje. Takođe, potrebna je i odgovarajuća temperatura u prostoriji, kao i to da trpeza bude pripremljena 2 sata pre nego što gosti dođu.
Pre nego što počnete da postavljate sto, prvo treba da izaberete stolnjak, a obično se on razlikuje kako po boji, tako i po dezenu. Poželjno je da stolnjak visi sa svih strana.
Kada ste stavili stolnjak, vreme je da izaberete tanjire. Oni imaju glavnu ulogu na stolu. U zavisnosti od jela koje ćete služiti, stavite i takvu vrstu tanjira. Na primer, ako servirate supu, onda zajedno sa ostalim tanjirima treba da stavite i one duboke.
Svaki sto treba da ima centar, gde ćete staviti činiju sa salatom. Stavite je u sredinu, kako bi bila dostupna svima. Tako treba da uradite i sa hlebom.
Sledeća stavka je pribor za jelo. On se stavlja sa obe strane tanjira. Desno stavite kašiku i nož, a sa leve strane stavite viljuške. Pribor za desert, koji se poslednji koristi, stavlja se iznad tanjira.
Čaše za vino i druga alkoholna pića stavite kod vrha noža, čašu za vodu stavite sa leve strane i malo iznad nje stavite i čašu za crno vino.
Za trpezu je potrebno da koristite salvete od tkanine, a sa njima i posebne prstenove i mašne. To izaberite prema situaciji.
Kako bi vam bilo što lakše kad vam dođu gosti i kako biste mogli da im posvetite više pažnje, potreban vam je dodatan sto, gde ćete odložiti dodatni pribor i salvete.
Komentari