bonapeti.rs»Članci»Ishrana kod problema»Alergija na ribu - šta treba da znate

Alergija na ribu - šta treba da znate

Hristiliana VasilevaHristiliana Vasileva
Šef kuhinje
309168
Alergija na ribu - šta treba da znate

Alergija na ribu je jedna od najtežih. Kod alergije na ribu se dobija alergijska reakcija na određeni protein. Protein se nalazi u mišićima ribe. Taj protein koji izaziva alergiju je u drugačijon koncetraciji u različitim vrstama ribe.

Ređe se sreće alergija na rečne ribe. Najčešća je alergijska reakcija na morsku ribu. Prema specijalistima i statiskiti odnos je 30 prema 70 %.

Razlozi za alergiju na ribu

Jedan od najčešćih razloga alergijske reakcije na ribu su:

- Nasledna, ako jedan od roditelja ima alergiju na ribu, postoji velika verovatnoća da ćemo je i mi imati. Ako su i oba roditelja alergična na ribu, postoji velika verovatnoća da smo i mi alergični.

- Netolerantnost na riblji protein - drugi razlozi za alergiju na ribu su netolerantnosт na mišićni protein ribe i alergija na jaja;

Alergija na ribu

Simptomi kod alergije na ribu

Najčešće se sreće bol u crevima, zatvor, dijareja, gasovi, pečenje jezika, afte, upala desni, naduti kapci, crvenilo očiju, suzne oči, kijanje, curenje iz nosa, neuralgija, glavobolja, otežano disanje, hronični kašalj.

Navedeni simptomi se dobijaju nakon što organizam napravi kontakt sa alergenom. Jačina navedenih simptoma zavisi od stanja organizma i količine alergnea. Simptomi se mogu pojaviti odmah nakon konzumiranja ribe, nakon sat-dva kao i nakon dan.

Lečenje alegrije na ribu

Nažalost, ne postoji lečenje kod ove alergije. Prilikom alergijske reakcije se koristi antihistamin ili munosupresori koji će sprečiti pronicanje alergnena.

Najčešći antihistmaini koji se koriste su klaritin, erius, zodiak, loratadin, edem. Ali oni treba da se koriste samo nakon konsultacije sa lekarom. Nikad ne uzimajte sami bilo koje lekove.

Ako imate alergiju na ribu, da ne biste dobili alergiju treba da izbegavate njeno konzumiranje. Samo prilikom potpunog izbegavanja ribe ćete biti 100 % sigurni da nećete dobiti neželjene reakcije.

Pročitajte i o najčešćim alergijama na hranu i alergijama na hranu kos dece.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest