Bonapeti.rs»Članci»Ishrana kod problema»Da li su orasi alergen?

Da li su orasi alergen?

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
4106
Orasi kao alergen

Alergije na hranu su stanje prilikom konzumiranja određenih namirnica, koje nisu među najčešćim, ali izazivaju neprijatne posledice i zbog toga ga prate zdravstveni organi.

Alergijske reakcije nastaju kao rezultat uzimanja hrane koja sadrži alergene na koje se neki ljudi ne mogu prilagoditi. Šta je zapravo alergen?

Priroda alergena

Reakcija tela prilikom konzumiranja određene hrane je zbog prijema alergena. Ovo je supstanca koju telo doživljava kao pretnju i počinje da proizvodi specifičnu supstancu antitela - ovo je imunoglobulin E. Antitela se vezuju za posebne ćelije u krvi. To su bazofili i druga meka tkiva. Počinju da oslobađaju histamin, i on izaziva alergijske reakcije. Imuni sistem, koji se već aktivirao, uzrok je dobro poznatih problema sa respiratornim, nervnim i kardiovaskularnim sistemom, kao i kožom.

Orah kao alergen

Jak alergen su orašasti plodovi, posebno kikiriki - alergija na kikiriki. Među svim orašastim plodovima orah se ne može definisati kao slab alergen, iako je daleko od kikirikija. Međutim, orasi mogu izazvati i po život opasne alergijske reakcije.

Što se tiče učestalosti alergije na orahe stvari izgledaju bolje. Prema britanskim studijama, samo 0, 4 odsto ljudi ispoljava alergijske reakcije na proteine plodova oraha. Izražavaju se u blagoj iritaciji i oticanju usta. Teže reakcije su prilično retke. Međutim, ljudi sa alergijom na histamin treba da se uzdrže od konzumiranja oraha jer je bogat histaminom.

Obrada oraha i delovanje alergena u ovim slučajevima

Alergija na orahe

Orasi se konzumiraju kako u prirodnom stanju, tako i prerađeni – podvrgnuti toplotnoj obradi, uglavnom pečeni, takođe pomešani sa drugim orašastim plodovima.

Treba znati da se alergenost povezuje sa supstancama u sastavu oraha - uglavnom proteinima, ali i aminokiselinama, vitaminima, uljima. Imaju jaku senzibilizirajuću aktivnost, koja postaje sve veća tokom obrade. Alergeni su otporni na toplotu, tako da oni alergični na ove proteine nisu zaštićeni nakon termičke obrade, naprotiv – alergenost je povećana.

Osim toga, oni koji su alergični na jednu vrstu orašastih plodova često pate od alergija i na druge vrste. Kod alergije na orahe, vrlo je moguće razviti alergiju na bademe, lešnike, indijski orah, pinjole i druge sa drveća – videti alergija na orašaste plodove sa drveta.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest