Postoji oko 70 namirnica koje mogu da izazovu alergiju na hranu, ali 8 od njih obuhvata 90 procenata svih poznatih alergija na hranu. To su jaja, morski plodovi, žitarice, riba, soja, mleko i kikiriki. Među ovih 8 alergija na kikiriki je najčešće sretana. Ona obuhvata ne samo orašasti plod, nego i sve proizvode koji se dobijaju putem njegove obrade, uključući mnogim ljudima omiljeni kikiriki puter.
Evo šta predstavlja alergija na kikiriki puter i šta treba da se uradi za prevenciju opasnog stanja.
Suština alergije na kikiriki puter
Alergija na kikiriki je opasno stanje koje može izazvati brzu smrt obolele osobe. To je alergija na hranu koja se pojavljuje ne samo prilikom konzumiranja kikiriki putera, nego i pri dodiru sa proizvodom ili čak samo njegovim mirisom.
Alergija se ustanovljava još u dečijem uzrastu i obično se manifestuje tokom čitavog života obolele osobe koja treba da se pridržava pravila bezbednosti kako ne bi patila.
Samo stanje ima izražene simptome kod alergije na kikiriki puter. To su urtikarija, kijanje ili krkljanje, problemi sa disanjem, dijareja, povraćanje, ošamućenost, gubitak svesti.
Alergijska reakcija može da varira od lagane do teške i obično se pojavljuje malo nakon obroka ili dodira sa proizvodom. Ustanovljeno je da su ljudi koji pate od drugih alergija na hranu skloniji da imaju i alergiju na kikiriki puter. U porodicama gde pate od alergija na hranu takođe su u većoj opasnosti i od ove vrste alergije.
Deca koja konzumiraju kikiriki puter od ranog dečijeg uzrasta ne razvijaju alergiju.
Mere predostrožnosti kod alergije na kikiriki puter
Oni koji su alergični na kikiriki i njihove proizvode poput kikiriki putera, treba da izbegavaju neku hranu koja može da bude opasna za njih. To su uglavnom sledeće namirnice:
- Bombone, slatkiši i pečeni proizvodi nepoznatog sadržaja
- Žitarice sa voćem za doručak i slani orašasti plodovi
- Sladoled i zamrznuto kiselo mleko
- Čili ili sos od čilija, zato što koriste kikiriki puter kao zgušnjivač. Takođe i pesto sos napravljen od orašastih plodova
- Proizvodi kao što su nugat i marcipan
- Jela afričke kuhinje, tajlandska hrana, kineska kuhinja, indijski specijaliteti, vijetnamska i druge nacionalne kuhinje, zato što one često koriste kikiriki puter u svojim jelima.
Ako imate alergiju na kikiriki puter, važno je da ste oprezni i da izbegavate konzumaciju proizvoda koji ga sadrže. Prilikom sumnje na alergijsku reakciju nakon konzumacije kikiriki putera treba da se konsultujete sa lekarom koji može dostaviti odgovarajuće lečenje i savete za upravljanje alergijom. Jarko izraženi simptomi ne treba da se zanemaruju, s obzirom na to da mogu da ugroze zdravlje i da pogoršaju kvalitet života.
Pogledajte još:
- Alergija na orašaste plodove;
- Alergija na kafu i čokoladu;
Komentari