bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Koje namirnice su alergeni?

Koje namirnice su alergeni?

Vyara KadurinaVyara Kadurina
Početnik
5
Alergeni

Alergijska reakcija se definiše kao preosetljiva reakcija tela na određeni antigen i ne samo da je taj stimulans prepoznat od strane imunog sistema, već izaziva imuni odgovor.

Neki ljudi dobijaju alergijske reakcije ne samo na kozmetiku, polen, prašinu, već i na hranu. Ove alergijske reakcije su jedne od najčešćih.

Alergeni koji najčešće izazivaju takve probleme su:

Mleko

Jedna od najčešćih alergija je alergija na mleko. Intolerancija na laktozu je uzrokovana niskim nivoom ili nedostatkom enzima laktaze, koji razgrađuje laktozu. Uobičajene posledice su bol u stomaku, gasovi i uznemirenost.

Takođe, neki ljudi imaju intoleranciju na proteine u mleku, što dovodi do bronhospazma, nadimanja, groznice, niskog pritiska i dr.

Jaja su alergeni

Jaja

Jaja su alergen, jer se sastoje od različitih vrsta proteina. Neki od proteina mogu biti jaki alergeni. U nekim slučajevima postoji alergija na žumance. Alergijska reakcija se najčešće manifestuje kao astma, alergijski rinitis, dermatitis i drugo.

Orašasti plodovi

Alergija na orašaste plodove je jedna od najčešćih alergija. Neki ljudi mogu dobiti alergijsku reakciju ako progutaju samo dva ili tri zrna kikirikija. Smatra se da je alergijska reakcija uzrokovana vezivanjem proteina u imunološkom sistemu za proteine u kikirikiju.

Čokolada

Čokolada

Bez sumnje, ovo je najneželjenija alergija. Osim kakaa kao alergena, alergijsku reakciju mogu izazvati i različiti aditivi u šokoladi, kao što su mleko, soja, jaja, lešnik ili prah od kikirikija. Simptomi alergije na čokoladu uključuju razdražljivost i astmu.

Začini

Začini su čest alergen, posebno kod dece. Studija pokazuje da oko 50% od 100 dece ima alergijske reakcije na alevu papriku, kim, mirođiju, susam, cimet, korijander, senf i druge. Bez sumnje, jelo sa začinima je mnogo ukusnije, ali u takvim slučajevima moramo voditi računa o sastojcima i količini. Možemo pametno zameniti alergene začine drugim i zadržati ukus jednako privlačan.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest