Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»O fantastičnim koristima ribe za naše zdravlje

O fantastičnim koristima ribe za naše zdravlje

Eliana VasilevaEliana Vasileva
Početnik
35
Riba i morski plodovi

Korisne Omega-3 masne kiseline nalaze se u vrlo malim količinama u govedini i piletini, ali riba je istinski izvor ovih masnoća. Što više morskih plodova imate na stolu i na meniju, bolje ćete se osećati.

Šta kažu nutricionisti? Ishrana bogata ribom može učiniti telo osetljivijim na signalizator gladi - leptin. Leptin je hormon koji reguliše apetit. Ili tačnije osećaj sitosti.

Kada dođete do stadijuma gojaznosti, telo prestaje da obraća pažnju na upozorenje: „Prestani da jedeš, već si jeo! “. Da bi se uspostavila ravnoteža, povećava se proizvodnja leptina. Lakše i neprimetnije ćete smršati ako jedete više ribe. Ovo je savet američkih nutricionista. Pored toga, prikazana je veza između nižeg nivoa leptina i smanjenog rizika od srčanih oboljenja.

Šta kažu pedijatri? Deca u porodicama koje često jedu ribu imaju četiri puta manje šanse da razviju astmu nego njihovi vršnjaci, koji retko jedu morsku hranu. Omega-3 masne kiseline su zaista svemoćne. Deluju smirujuće na decu sa problemima u školovanju. Nekoliko meseci na dijeti bogatoj ribom - i nestašni i slabašni učenik će akumulirati odlične ocene u svojoj knjižici.

Riba i špargle

Šta kažu gerontolozi? Japanke godinama drže rekord za najduži životni vek. Gerontolozi su skloni da fenomen dugovečnosti objasne pravilnom ishranom, koju su Japanke pratile vekovima. Morski plodovi su glavna namirnica u kuhinji ove zemlje.

Istraživači iz francuskog grada Bordoa procenjuju da stariji ljudi koji jedu morsku hranu bar jednom nedeljno imaju 34 odsto manji rizik od razvoja senilne demencije, uključujući Alchajmerovu bolest.

Kakvo je mišljenje kardiologa? Studija koju su sproveli stručnjaci Veteranskog medicinskog centra u Sijetlu, SAD, pokazala je da ako stariji ljudi jedu masnu ribu bar jednom nedeljno, rizik od napuštanja ovog sveta od srčanog udara se smanjuje za 44 procenta.

Kakvo je mišljenje ginekologa? Pre izvesnog vremena danski istraživači su kontrolisali jelovnik kod 8729 trudnica. Utvrđeno je da nedovoljna konzumacija ribe značajno povećava rizik od prevremenog porođaja i dovodi do nedovoljne težine pri rođenju deteta. Svoje dete ćete zaštititi čak i malim količinama Omega-3 masnih kiselina.

Saveti neurologa? Neki simptomi hroničnog umora se mogu ublažiti uključivanjem ribe u dnevnu ishranu, po mogućstvu da ona bude masnija.

Riblji fileti

Reakcije psihijatara? Britanski lekar je otkrio da je kod 88% njegovih pacijenata skoro nestalo loše raspoloženje, napadi panike i depresije čim su isključili šećer, kofein, alkohol i zasićene masti iz ishrane i povećali unos voća, bilja i pre svega lososa, haringe i bakalara.

I šta su otkrili onkolozi? Omega-3 polinezasićene masne kiseline sadržane u ribi su sposobne da delimično unište neke vrste ćelija raka. Posebno su izražene njihove prednosti u prevenciji raka dojke, raka prostate, raka pluća i debelog creva.

Ako volite ribu, preporučujemo da isprobate naše recepte za:

- prženu ribu;

- pitu od ribe;

- ili usoljenu ribu;

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest