Soja spada u red jedne od najzdravijih namirnica. Vrlo često je konzumiraju vegetarijanci i vegani. Bogata je vitaminima K, E, A, mineralima, antioksidansima, vitaminima B, omega 3 masnim kiselinama, proteinima i drugim sastojcima.
Danas se kod sve većeg broja ljudi pojavljuje alergija na soju. Prema statistikama, soja i proizvodi od soje su jedna od osam namirnica koje uzrokuju skoro 90% alergija na hranu.
Skoro 0, 4% beba i dece koja su konzumirala soju, dobije alergijsku reakciju. Na sreću, većina dece preraste ovu alergiju sa godinama. Prema statistikama, kod oko 50% dece ova alergija nestaje do sedme godine.
Simptomi alergije na soju
Kod alergijske reakcije na soju, simptomi mogu biti i blagi i ozbiljni. U većini slučajeva, težina simptoma zavisi od količine konzumiranih proizvoda od soje. Ponekad se može javiti alergijska reakcija kada se konzumira i mala količina hrane.
Blagi simptomi alergije na soju su svrab u ustima, dijareja, mučnina, osip, akne ili drugi problemi sa kožom, groznica, nizak pritisak, curenje iz nosa, upala nosnog tkiva i drugi.
Ozbiljniji simptomi su anafilaksa, otežano disanje ili otežano gutanje. Na sreću, ovi simptomi su manje uobičajeni.
Dijagnoza alergije na soju
Test na koži je potreban da bi se potvrdilo ili isključilo prisustvo alergije na soju. Ipak i ovi testovi nisu 100% sigurni. U ovoj vrsti testa, veliki procenat ljudi daje lažno pozitivan rezultat.
Testovi krvi su još manje pouzdani od testova na koži. Oni su takođe i prilično skupi.
Najpouzdaniji je test provokacije. U početku se konzumira vrlo mala količina soje, koja se postepeno povećava. Provokativni test se radi u bolnici ili u ordinaciji alergologa. Ova vrsta testa je mnogo pouzdanija od ostalih.
Možemo li izbeći alergijsku reakciju na soju?
Ako ste alergični na soju i proizvode od soje, jedina opcija je da ih ne jedete ni u kom obliku. U slučaju alergijske reakcije, potražite medicinsku pomoć.
Komentari