bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Luk i rotkvice protiv prolećnog umora

Luk i rotkvice protiv prolećnog umora

Jana G.Jana G.
Početnik
1635
Rotkvice

Nastupajućim prolećem dolazi i period u kome se mnogo ljudi žali na prolećni umor. Oni se osećaju nemoćno, neprestano im se spava, ali u isto vreme imaju probleme sa snom.

Prolećni umor se takođe dopunjava gubitkom apetita i čestom glavoboljom. Kod prolećnog umora nastupa zabune biortimova.

Zbog toga se preporuluje tokom proleća da se pređe na takozvanu zelenu hranu protiv prolećnog umora - različite vrste svežih salata, sveži zeleni začini, druge vrste zeleniše poput koprive, zelja, kiseljaka. Svi oni sadrže materije koje su važne za zdravlje ljudi.

Mladi luk

U ovom periodu luk i rotkvice su veoma korisne za organizam, s obzirom na to da su u stanju da ga izvuku iz prolećnog umora i da ga razrede sa energijom.

Tokom proleća umor je uzrokovan i dugotrajnim periodom konzumacije mesa i mesnih proizvoda. Nedostatak dovoljno vitamina, koji su sadržni na primer u rotkvicama i u luku, dovode do prolećnog umora.

Rotkvice su izuzrtno mnogo bogate različitim vitaminima. Pored toga, one sadrže mnogo kalijuma, natrijuma, kalcijuma, fosfora, magnezijuma, gvožđa. Salata u kojoj ima rotkvice podstiče apetit.

Rotkvice sadrže mnogo vitamina C - skoro toliko, koliko i citrusno voće. One takođe sadrže vitamin A i vitamine iz grupe B, koji su važni za dobar rad nervnog sistema.

Salata mladi luk i rotkvice

Rotkvice pročišćujuće delujuju na organizam, one pomažu da se iz organizma izbace toksini i mikroorganizmi koji utiču na stvaranje bolesti. Zbog toga se preporučuje da se u salate tokom proleća stavlja više rotkvice, kao i luka.

Luk ima mnogo korisnih svojstava. On normalizuje varenje, štiti od prehlada, gripa i drugih virusnih oboljenja.

Konzumacija luka reguliše šećer u krvi i krvni pritisak, čisti krv i poboljšava rad nervnog sistema. Pored toga, luk ubrzava razmenu materija.

Ukoliko na početku proleća u svoj meni uključite više salata sa rotkvicama i lukom, osetićete da će prolećni umor brzo otići ili se uopšte neće pojaviti.

Kao što vidite, postoje načini da se izborite sa fizičkom nelagodnošću tokom prolećnih meseci. Sjajna hrana protiv prolećnog umora su salate sa lukom i zeljem, salata sa rukolom i razni recepti sa kiseljakom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest