Ako se i dalje pitate koja je tačno razlika između smutija i freša, ne brinite toliko, jer mi smo tu i dobro znamo da čovek možda nije uvek upoznat sa svim informacijama.
Ukratko - smutiji se pripremaju od celog voća pomoću blendera, bez uklanjanja nijednog dela unutrašnjosti, dok se freš priprema ceđenjem plodova citrusa, a u sam sok ne ulazi pulpa samog voća
A smuti (smoothie) je jedna od najboljih vitaminskih bombi koje možete napraviti u prolećnoj sezoni. Mnogi od nas se osećaju iscrpljeno i bez energije nakon duge zime. Naš dobro poznati prolećni umor isisava život iz nas baš kada treba da budemo u najboljem izdanju.
Priroda zna svoj posao i dala nam je veliki izbor svežih korisnih poklona da napunimo telo energijom i da mu napravimo prolećnu detoksikaciju. Da vidimo te darove:
Energizirajući smuti protiv prolećnog umora
Oni koji vam prirodno daju puno energije i čija je sezona proleće.
Zeleni smuti
Da, istina je da se najbolji energizirajući smutiji protiv prolećnog umora pripremaju od darova koji su se pojavili u proleće:
- spanać, zelje, kopriva i bilo koje drugo zeleno povrće koje vam padne na pamet.
U proleće naše telo ima akutni nedostatak gvožđa i to je jedan od glavnih razloga zbog kojih se osećamo umorno. Rešenje je napraviti smuti od zeleniša.
Smuti od povrća i voća
Nećemo vas usmeriti na desertne smutije, jer su oni obično prilično kalorični, mada i puni energije. Možete pripremiti klasični smuti, koji se sastoji od povrća i voća. Za povrće možete koristiti tokom cele godine:
- celer;
- šargarepu;
- krastavac;
- avokado.
Ne zaboravite na zelenilo, puno gvožđa i potpuno sezonsko.
Uz zelje, kiselljak, rukolu, spanać, peršun i još mnogo toga. dodajte 1 kašičicu semena čie, jer samo seme nema poseban ukus i može se dodati u bilo koji smuti. Čia je izvor energije i za mozak i za mišiće. Dodajte je nekoliko dana u doručak ili popodnevni smuti i uskoro ćete osetiti razliku.
Međutim, većina ljudi ne voli čisto zelene smutije i dodaje im voće za poboljšanje ukusa. Nećemo vas podsticati da u ove svrhe koristite jagode, maline ili crveno grožđe, jer iako su izuzetno korisni i puni energije, u proleće nisu baš sezonsko voće. Ipak, dodajte bilo koje svoje omiljeno voće koje nađete na pijaci.
Od voća uvek možete dodati:
- banane;
- jagode;
- smrznuto šumsko voće;
- jabuke;
- kruške;
- pomarandžu;
- kivi;
- mango;
- avokado.
A za još više prolećne energije, pogledajte ove recepte za proteinski smuti.
Komentari