Rotkvice

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Glavni urednik
196162
Rotkvice

Rotkvice su bile kultivisane još pre 3000 godina. Oko 1000 godina pre nove ere su se rotkvice gajile na teritoriji Centralne Azije, odakle i potiču. U početku su rotkvice kao povrće bile popularne u Grčkoj, Egiptu, Rimu, teritoriji današnje Kine, pa sve do Japana. Crvene rotkvice i do dan danas spadaju u najviše konzumirano i omiljeno povrće, gde se najčešće konzumiraju tokom proleća i koriste se za pravljenje prolećnih salata.

Rotkvice su u stvari jednogodišnja korenasta povrtna biljka i pripadaju porodici kupusnjača. Latinski naziv za rotkvice je Raphanus sativus var. Radiculа. Postoje dve vrste rotkvica - evropska i kineska, a kod nas se najviše gaji evropska vrsta, mada se na pijaci mogu naći i primerci kineske sorte.

Rotkvice su veoma populano povrće najviše zbog svog specifičnog ukusa, koji imaju zahvaljujući velikom bogatstvu korisnih materija, koje su veoma bitne za zdravlje čoveka. Poreklom iz Centralne Azije, danas se rotkvice gaje gotovo svuda. Razlog tome jeste da ovo povrće nije nimalo zahtevno, a samim tim je i veoma izdržljivo. Rotkvice su otporne na niske temperature, vole svetlost, a period rasta im je relativno kratak.

Rotkvice se mogu gajiti kako vani, tako i u plastenku. Na našim prostorima se rotkvice najčešće gaje u kasnu jesen i u rano proleće. Najpopularnije sorte rotkvice su: celesta, helro, rondar, rover, rudi, itd. Rotkvice se lako odgajaju, ne zahtevaju mnogo brige i posebnu pažnju, a mogu da se skupljaju od 25 - 30 dana nakon što niknu.

Sveže rotkvice

Konzumiraju se plodovi rotkvica. One imaju sitne plodove, a oblik im može biti ovalan, duguljastog ili cilindručnog oblika. Što se tiče boje, rotkvice su najčešće roze - crvene boje, a mogu imati i roze, crvenu ili ljubičastu boju, a takođe mogu biti kombinacija ovih boja. Plodovi roktvica su unutra beli i čvrsti. Rotkvice su sočno i hrskavo povrće, posebno ako se konzumiraju sveže. One se mogu jesti dugo nakon sakupljanja, a često se može formirati i tzv. udubljenja. Neretko se dešava da crvi napadnu i nagrizu rotkvice, a na to uglavnom ukazuju tamnocrvene izdužene fleke, koje se nalaze na spoljnom omotaču ovog povrća.

Sastav rotkvica

Sudeći prema hemijskom sastavu rotkvica, one su veoma bogate enzimima, mineralnim solima i vitaminima. Ovo povrće ima visok sadržaj vitamina C - preko 30%. Takođe, bogato je glikozidima, eteričnim uljima, natrijumom, kalijumom, fosforom, nikotinskom i salicilnom kiselinom. Rotkvice sadrže i antocianin, koji im daje lepu crvenu boju. Bogate su pektinom, celulozom, gvožđem, vitaminom A, B1, B2, B3 i PP.

100 g rotkvica ima: 16 kalorija, 0.1 g masti, 3.4 g ugljenih hidrata, 0.6 g belančevina i 15 mg vitamina C.

Rotkvice podstiču varenje, jer eterično ulje koje se nalazi u njima pojačava sekreciju žlezda z varenje, pa se nakon njihovog konzumiranja ne stvara osećaj težine u želucu, pa spadaju u laku hranu.

Odabir i čuvanje rotkvica

Pašteta sa rotkvicama

Kada kupujete rotkvice, uvek dobro obratite pažnju na njihov izgled, tj. spoljašnji omotač. On treba da bude svež i bez crnih tragova, što je ujedno i siguran znak da unutrašnjost povrća nije trula. Iskusni kulinari savetuju da rotkvice čuvate u frižideru, potpoljene u malo vode ili stavljene u najlonske kese.

Kulinarska upotreba rotkvica

Sama upotreba rotkvica je različita od nacije do nacije. Na primer, u Kini se pojedine sorte rotkvica koriste za dobijanje ulja, dok se u Indiji gaje zbog velikih plodova koje daju.

Kod nas su male rotkvice jedna od najomiljenijih prolećnih vrsta povrća. One se najviše koriste za pravljenje popularne zelene salate i poznato je da zelena salata bez njih ne bi bila ista. Rotkvice se mogu staviti i u sendviče, a od njih se pravi i veoma lekovit sok.

Kada je konzerviranje u pitanju, rotkvice u tom pogledu ne spadaju u najpopularnije povrće. Nisu pogodne za bilo kakvu termičku obradu, jer na taj način gube ukus i mesnati deo postaje kašast.

Koristi od rotkvica

Rotkvice su veoma korisne za razne zdravstvene probleme. U većini slučajeva blagotvorno deluju kod suvišnih kilograma, visokog krvnog pritiska i problema sa srcem. Ako patite od nekog od ovih oboljenja, slobodno povećajte konzumaciju rotkvica. Ako ne želite da ih konzumirate samostalno, onda ih možete kombinovati sa zelenom salatom, mladim lukom i belim lukom, a možete ih dodati i kuvanim jajima.

Kiselo mleko sa rotkvicama

Rotkvice su neretko i dobro sredstvo u borbi sa gripom i prehladom, pa u takvim slučajevima imaju antiupalno dejstvo. Rotkvice ublažavaju bolove kod neuralgija i radikulita. Lak recept sa rotkvicma za lečenje prehlade - potrebno vam je da napravite sok od rotkvica u kombinaciji sa lukom i medom.

Rotkvice su veoma korisne za dijabetičare. Sok od rotkvica je veoma dobar izvor vitamina C, što ga čini veoma korisnim u borbi sa prolećnim umorom. Rotkvice stimulišu rad jetre i bubrega.

Naučnici iz Ohaja su ustanovili da antocianin, koji se nalazi u rotkvicama, ima sposobnost da uspori rast ćelija raka debelog creva.

Štetnost rotkvica

Roktvice ne spadaju u namirnice koje mogu imati neke štetne efekte, ali postoji mogućnost da pojedine osobe nisu tolerantne na neke od sastojaka ovog ukusnog prolećnog povrća.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas