Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Rotkvice - ukusne i veoma korisne

Rotkvice - ukusne i veoma korisne

Plamena M.Plamena M.
Džedaj
2461
Rotkvice - ukusne i veoma korisne

Osim svog unikatnog ukusa tokom proleća, rotkvice nas oduševljavaju i izuzetnim mnoštvom koristi. U sebi rotkvice sadrže vitamine iz grupe B, kao i određenu količinu vitamina C, što ih pretvara u prirodno sredstvo protiv prehlada, virusa i gripa.

Unos rotkvica organizmu donosi materije koje su od životnog značaja poput kalijuma, cinka, fosfora i folne kiseline. Prisustvo vode u njihovom sastavu pomažu u hidriranju kože- Konzumacija rotkvica blagotvorno utiče na želudac i jetru.

Popularno svojstvo rotkvica je čišćenje krvi i njeno punjenje svežim kiseonikom. Ovo povrće se preporučuje još dok žutice, problema sa mokraćnim putevima ili kod zatvora.

U 100 g rotkvica je sadržano samo 16 kalorija i 15 mg vitamina C što ih čini odgovarajućim proizvodom za dijete i održavanje zdrave težine. One su dobar izvor antioksidanasa, minerala, vitamina i dijetalnih vlakana.

Osim toga, u njima je otkriveno i eterično ulje koje jača sekreciju digestivnih žlezdi i poboljšava rad sistema organa za varenje.

Koristi od rotkvica

Malo poznata činjenica jeste da osim sirovih, rotkvice mogu da se dodaju i kao sastojak u različita jela. Mogu da se kuvaju, mariniraju, pripremaju na pari ili da se dinstaju. Kada su skuvane, rotkvice gube svoj pikantan ukus i postaju mekše. Od njih se pravi odličan garnirung uz pečeno meso ili ribu na pari. Savršeno idu uz rolate od mlevenog mesa i pečenu teletinu.

U većini slučajeva smo navikli da konzumiramo mesasti deo okruglastog ili kruškastog oblika. Uprkos tome, svi delovi rotkice su pogodni za konzumaciju.

Ima mnogo koristi kod konzumacije rotkvica. One se dokazano bore protiv stresa i imaju antioksidansna svojstva. Ovo ih čini predivnim sredstvom za prevenciju bolesti taka i upala. One pomažu u usporavanju rasta ćelija tumora kod raka debelog creva.

Kada kupujete rotkvice, birajte tvrde, sveže i bez mnogo ožiljaka. Čuvaju se u ftižideru, u odeljku za povrće. Mogu da traju otprilike dve nedelje.

Zašto da jedemo rotkvice

Ne zaboravite da se rotkvice nalaze među najvažnijim proizvodima u prolećnim salatama. Ne propustite da od njih napravite uskršnju salatu, kao i zelenu salatu. Sve salate sa rotkvicama su korisne i ukusne!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest