Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Lekovita svojstva biljke dragoljub

Lekovita svojstva biljke dragoljub

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
4006
Dragoljub

Poznato i veoma voljen cvet dragoljub je gost iz Južne i Centralne Amerike. Nazivaju ga takođe i venedikt i žuta ruža zbog preovladavajuće žute i narandžaste boje. Ovo letnje dekorativno cveće iz porodice kritosemenki raduje oko svojim neprestanim cvatom do prvog mraza.

Lep spoljašnji izgled dragoljuba nije jedina njegova vrednost. On je izuzetna lekovita biljka zahvaljujući svom sastavu. Nadzemni delovi biljke su dragoceni zbog askrobinske kiseline koju sadrže. U njenom stablu ima 100-150 ml, a u lstovima dostiže do 450 ml. Toliko ima i u crnoj ribizli i u biberu.

Lekovita svojstva dragoljuba su takođe prisutna i zbog sumpora i karotina koji su sadržani u njegovom sastavu. Oni su odgovarajuće preventivno sredstvo protiv skleroze i drugih oboljenja povezanih sa starošću.

Zahvaljujući kalijumu, jodu i fosforu, dragoljub stimulirajuće deluje na imuni sistem, poboljšava metabolizam i ima antimikrobni efekat.

Svi delovi biljke se koriste u medicinske svrhe. Listovi su korisni kod skorbuta koji je danas bolest koja se retko sreće, ali sa upornim simptomima.

Kod bolesti gripa i povezanih sa njima problema sa gornjim disajnim putevima, dragoljub ima blagotvorno dejstvo, umiruje kašalj. On je posebno efikasan kod hroničnog bronhitisa. Sadržaj prirodnih antibiotika čini ga pravim lekovitim sredstvom koje efikasno zamenuje hemiju.

Korisna svojstva biljke čine je odgovarajućom kod ošećenja u metabolizmu, kamenja u buberezima i žuči, kod upala limfnih čvorova i kao laksativ. Koriste se kako sveži cvetovi, tako i suvi, uglavnom kod depresije i razdražljivosti.

Koristi od dragoljuba

Kod bolesti mokraćnih puteva i bubrega, koristi se cela biljka. Od pupoljaka, plodova i listova se kuva napitak koji se uzima za smiravanje infekcije.

Kod hroničnog bronhitisa se preporučuje tinktura takođe od cele biljke. Od semenki, pupoljaka i listova se pravi tinktura sa alkoholom koja sa pirmenjuje u obliku kapljica.

Kod stomatitisa napitak od cvetova i listova dragoljuba je odgovarajuće sredstvo za ispiranje usne duplje i grla.

Spoljašnja primena je kod svraba. Od listova se pravi sok koji umiruje iziritiranu kožu. Listovi su efikasni i kod opadanja kose. Za njegovo lečenje se pravi tinktura od alkohola, koprive i listova dragoljuba. Može da se koristi i tinktura od plodova i listova cveća.

Eterično ulje od cveta smanjuje fizičku i psihičku napetost i redukuje svakodnevni stres.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest