Bonapeti.rs»Članci»Dijete»Kako da ubrzamo metabolizam

Kako da ubrzamo metabolizam

Jana G.Jana G.
Početnik
1783
Kako da ubrzamo metabolizam

Kada želite da izgledate savršeno, metabolizam je važna tema o kojoj treba razgovarati. Zapravo, metabolizam je pokazatelj toga kako vaš organizam sagoreva kalorije. On uključuje tri pokazatelja.

To je metabolička stopa u mirovanju ili broj sagorenih kalorija, koje omogućavaju vašem telu da živi. Svaki čovek ima svoju individualnu metaboličku stopu.

Drugi sastavni deo metabolizma je stalna telesna masa i najpre mišična masa. Šte je veća vaša mišićna masa, to je vaš metabolizam brži.

Na trećem mestu je štitna žlezda. Ako imate više od 30 godina, uradite istraživanje kako biste bili sigurni da vaša štitna žlezda radi kako treba.

Kako da ubrzamo metabolizam?

Pokušajte da sledite određenu metodiku za održavanje dobre fizičke forme. Povećajte mišićnu masu. Sa uzrastom metabolizam se usporava za otprilike 2 procenta godišnje.

Ali možete da pobedite prirodu i da napumpate mišiće, kako biste se izborili sa tim procesom. Vežbe snage su obavezne barem dva puta nedeljno, ukoliko želite da naterate vaše telo da brže sagori kalorije.

Barem 30 minuta dnevno idite peške ili vozite bicikl. U vaš meni uključite začine, posebno ljute. Ljuto ubrzava metabolizam.

Smanjite upotrebu šećera, zato što on tera telo da nagomilava rezerve. Nikada nemojte propuštati doručak. Verovali ili ne, to može da bude najvažniji obrok u toku dana, što se tiče metabolizma (i gubitka težine). Prema stručnjacima, oni koji doručkuju ujutru gube više kilograma, nego oni koji propuštaju prvi obrok u toku dana. Vaš metabolizam se usporava dok spavate i ubrzava se kada se krećete i kada jedete nešto.

Za brži metabolizam jedite sirove namirnice

Pijte zeleni čaj umesto kafe, kako biste stimulisali metabolizam.

Ne zaboravite da treba da pijete mnogo vode. Hladna voda je korisna za one koji žele da smršaju, zato što telo troši puno energije kako bi se zagrejalo.

Svi znamo da su ljudi koji biraju vodu umesto slatkih bezalkoholnih pića uspešniji u mršavljenju i zadržavanju rezultata dijete. Očigledno je tako zbog činjenice da šećerni napici imaju visok sadržaj kalorija i njihova zamena s vodom automatski bi smanjila unos kalorija.

Drugi blagodatni efekat ispijanja vode je ubrzavanje metabolizma. Unos 0, 5 litre vode se smatra povećanjem aktivnosti za 10-30% za otprilike sat vremena. Da biste imali brži metabolizam, preporučuje se hladna voda, budući da će na taj način telo koristiti više energije kako bi je dovelo do svoje sopstvene temperature.

Izbegavajte stresne situacije, zato što su one razlog debljanja u oblasti stomaka. Kod stresa organizam izbacuje velike količine kortizola, koji usporava metabolizam.

Proučavanja pokazuju da unos dosta proteina može da pojača vaš metabolizam, što vas tera da sagorite dodatnih 150 do 200 kalorija dnevno.

To ne znači da treba da živite na visokoproteinskoj dijeti. Ali treba da budete sigurni da 10 do 35 procenata vaših ukupnih kalorija dolaze iz proteina. Tako da, ukoliko ste na dijeti sa 1800 kalorija, 360 do 630 tih kalorija treba da dolaze iz izvora proteina kao što je riba, piletina, niskomasni sir, kiselo mleko i mahunarke.

Težite da obezbedite belančevine, kao što su orašasti plodovi, mala konzerva tunjevine ili komad niskomasnog sira pri svakom obroku ili laganoj užini.

Da biste održavali brz metabolizam, ne zaboravite na međuobroke. Pet do šest mini obroka, a ne tri veća obroka svakog dana, utiču na to da vaš metabolizam duže vreme brzo radi.

Pokušajte da ne ostavljate više od četiri sata između obroka i pobrinite se da svaki obrok sadrži proteine, za dodatno podsticanje metabolizma.

Salata od pirinča za brži metabolizam

Ukoliko jedete doručak sa mnogo vlakana ujutru, nakon toga možete da obezbedite male zalogaje sa mlekom i voćem. Za ručak je odgovarajuća piletina sa salatom, pečeni losos, salata sa tunjevinom. Proteinske pločice su ideja za poslepodnevnu užinu.

Istraživanja pokazuju da neka vlakna mogu da povećaju sagorevanje masti i do 30%. Na taj način žene koje jedu najviše vlakana u hrani, raduju se jačem metabolizmu i nižem riziku od gojaznosti. Dobri izvori vlakana su voćna salata, kupus salata, salata sa pirinčem.

Telu je potreban dodatni napor da razgradi integralne namirnice, nego većinu rafinisanih i prerađenih proizvoda kao što su brašno, obilno korišćeno u pripremi hleba i makarona. Možete da održite vaš metabolizam brzim tako što konzumirate hranu zbog koje organizam mora jače da radi kako bi je apsorbovao. Eto zašto da jedete integralnu pastu, ovsenu kašu, jela sa kinoom.

Jedite mahunarke kako biste pojačali vaš organizam. Pasulj je koristan i uksan. A jela sa pasuljem ima bezbroj. Probajte janiju sa pasuljem, pasulj u rerni, čorbu od pasulja. Ukoliko su vam ove varijante dosadile, uvek možete da budete kreativniji, spremajući ćufte od pasulja i sočiva.

Budite sigurni da unosite dovoljno vitamina D. On je od suštinskog značaja za brz metabolizam.

Kao što smo rekli, ne smete satima da gladujete. Da biste bili siti, a i da biste održali vaš metabolizam brzim, uvek nosite male užine u vašoj torbi. One podrazumevaju proteinske pločice, čips od banane, pločoice od orašastih plodova, sirove vegan bombone.

Ukoliko želite da pojačate vaš metabolizam, ograničite alkohol. Razmišljate da popijete jedan ili dva koktela pre večere? Razmislite ponovo. Nekoliko proučavanja pokazuje da piće pre obroka tera ljude da pojedu oko 200 kalorija više. Ispijanje alkohola sa večerom takođe nije dobra ideja: Druga istraživanja su ustanovila da telo prvo sagoreva alkohol, što znači da su kalorije u ostalom delu obroka sklonije da se skladište kao masti.

Čili ubrzava metabolizam

Da bi vaš metabolizam brže radio, začinite vašu supu pikantnim začinima. Sipajte nekoliko ljutih papričica u supu za ručak ili večeru. One privremeno povećavaju brzinu vašeg metabolizma. Kapsaicin, jedinjenje koje se nalazi u ljutim papričicama, privremeno stimuliše vaše telo da odvoji više hormona stresa, kao što su adrenalin, ubrzava vaš metabolizam i na taj način pojačava vašu sposobnost da sagorite kalorije.

Ukoliko želite da ubrzate vaš metabolizam kako biste brže smršali, verovatno vam je prolazilo kroz glavu da smanjite dnevni kalorijski unos. Ali to može da bude velika greška prilikom mršavljenja i stres za celo vaše telo. Ako ispustite na primer 1000 kalorija od uobičajenog unos, vaš metabolizam će se automatski usporiti, zato što vaše telo sada shvata da ste podložni gladovanju i da su vam potrebne rezerve.

Da biste ubrzali metabolizam, oslonite se na organsko voće i povrće. Ako ste na putu da započnete organski način života sa ciljem ubrzavanja metabolizma, ova vest će vas obradovati: voće, povrće i žitarice, uzgajane bez pesticida, održavaju vaš sistem za sagorevanje masti u porastu.

Sa druge strane, proizvodi koji nisu organski blokiraju metabolizam uglavnom ometajući štitnu žlezdu, koja služi kao termostat za vaše telo i određuje koliko brzo ćete trišiti energiju.

Zato uvek birajte bio varijantu kada kupujete breskve, nektarine, jabuke, paradajz, krastavce, paprike, celer, jagode, trešnje, zelenu salatu, grožđe i kruške. S njima pak možete pripremite ukusnu grčku salatu, supu od baštenskog povrća, ređanu salatu ili nešto drugo što volite. postoji bezbroj varijanti.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest