Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Lekovita svojstva paradajza

Lekovita svojstva paradajza

Eliana VasilevaEliana Vasileva
Početnik
35
Lekovita svojstva paradajza

Svi znamo za paradajz, ali možda ne znaju svi da je to plod iz porodice beladona. U zavisnosti od sorte, paradajz se razlikuje po ukusu, veličini, obliku i boji.

Paradajz je bogat vlaknima, vitaminima, mineralima i fitonutrijentima. Odličan su izvor vitamina B6, C i K, beta karotena, biotina, niacina, kalijuma, fosfora, kalcijuma, gvožđa, cinka i selena, kao i mnogih organskih kiselina poput limunske i jabučne kiseline koje određuju karakterističan ukus paradajza. Zbog visokog sadržaja antioksidanata, organskih kiselina i drugih esencijalnih hranljivih materija, paradajz je pravi eliksir zdravlja.

Kombinovano delovanje gvožđa i vitamina C, koje sadrži paradajz, pomaže u sintezi hemoglobina i stvaranju novih crvenih krvnih zrnaca, čime pomaže u sprečavanju ili lečenju različitih vrsta anemije.

Neka istraživanja su pokazala da likopen u kori i mesu paradajza može igrati važnu ulogu u sprečavanju određenih vrsta raka - raka pluća, prostate i debelog creva.

Zdravstvene koristi likopen ima prvenstveno zbog svog antioksidativnog delovanja, koje je čak i veće od delovanja beta-karotena.

Nedavne studije pokazuju da antiinflamatorno sredstvo sadržano u kori paradajza ima veoma moćna protivupalna svojstva i da je veoma korisno u borbi protiv različitih upala.

Zbog toga što sadrži vitamin C, kalcijum i fosfor, paradajz je veoma dobar za zdravlje kostiju i zuba.

Turšija s paradajzom

Paradajz poboljšava rad srca pomažući u snižavanju pritiska zbog visokog sadržaja kalijuma. Takođe sprečava oksidaciju holesterola, što je jedan od prvih koraka u stvaranju aterosklerotičnih plakova.

Likopen, koji se nalazi u paradajzu, poboljšava sposobnost kože da se zaštiti od štetnih UV zraka. Pošto je bogat vitaminima A i C, to ga čini korisnim smanjujući starenje kože i uklanjajući nedostatke na koži.

Visok sadržaj kalijuma i fosfora u crvenom soku paradajza pomaže u ublažavanju simptoma stresa i umora, kao i u ublažavanju grčeva mišića.

Da biste iskoristili lekovita svojstva paradajza, možete ga jesti sirov ili skuvan. Probajte različite recepte: paradajz sa sirom, poput salate kapreze ili običnu šopsku salatu. Iznenadite porodicu punjenim paradajzom ili čorbama od paradajza. Postoji toliko korisnih i ukusnih recepata sa paradajzom!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest