Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Osnovni francuski sosevi

Osnovni francuski sosevi

Galina IvanovaGalina Ivanova
Početnik
741
Osnovni francuski sosevi

Ako ste oduvek želeli da se preselite u romantičnu Francusku i da uživate u njenoj bogatoj kuhinji, onda danas imate tu mogućnost. Sa njihovim unikatnim osvnovnim sosovima moći ćete da se potopite u ovaj raskoš i da se upoznate sa jednom novom kulinarskom avanturom za prave gurmane i poštovaoce kulinarskih tvorbi sa francuskim duhom i prsetohvatom raskoši.

Evo koji su osnovi francuski sosovi koje svaki dobar kulinar treba da poznajte i da ume.

Sos Bešamel

Sos Bešamel

Ovo je jedan od omiljenih sosova kod nas, ali njegova domovina je Francuska. On je dosta jednostavan i brz za pripremu, tako da ga možemo svrstato u grupu takozvanih baznih sosova. Odgovarajuć je i za niz jela sa mesom i povrćem, kao i za zgušnjavanje različitih jela na osnoi naših omiljenih sireva.

Osnovni obavezni sastojci u ovoj klasici iz francuske kuhinje su mleko, brašno, maslac, so i sveži začin indijski orah. Po želji možete da ga zasladite takođe crnim ili pak belim biberom, izerndanim plavim sirom ili pak izrendanom tvrđom vrstom sira. Generalno, ovaj sos danas ima dosta sorti, ali klasičan potiče upravo iz Francuske, tako što je i jedan od 5 osnovnih u zemlji večne romantike.

Sos Velute

Može da se kaže da je upravo ovo i najfrancuskiji sos na našem baznom spisku, tako što su u njemu sadržani sastojci poput pavlake, pilećeg bujona i maslaca. U njih se obavezno dodaje brašno, so i crni biber, na taj način se zgušnjava sos, ali se dobija i prijatan ukus koji ga odlikuje. Savršen je za garniranje različitih morskih plodova, mesa, ribe i niza drugih jela.

Sos Holandez

Sos Holandez
Fotografija: Nina Ivanova Ivanova

Jedan od pravih dragulja i kulturnog nasleđa zemlje, ovaj sos je i jedan od najpopularnijih u svetu, a ne samo u njegovoj domovini. Ukusni, mlečni i bezumno nežni sos se pravi od istopljenog Gi putera. Njegova važna osobenost je to što se puter obavezno sipa u veoma tankom mlazu u žumanca, a takođe se dodaje i malo vode i obavezni sok od sveže ceđenih limunova. Francuski sos se kuva na pari, tako da je važno da se neprestano meša, s obzirom na to da može lako da se zgruša.

Holandez se servira odmah kad bude spremljen, tako što tako on ne gubi svoju nežnu strukturu. Iako može da zvuči veoma jednostavno, biće potrebno dosta da se vežbate u kuhinji da biste ga savršeno spremili.

Francuski paradajz sos

Možda bi ovaj ukusni i aromatični sos kod nas krstili sa ljutenica, ali sigurno bi se svaki Francuz uvredio zbog toga. On se polako sprema i veoma pažljivo, tako što je važno da se ipoštuju neke finese. Tako na primer uvek se koriste dveži paradajzi koji obavezno treba da se ogule pre toga, kuvaju se na najsporijoj vatri samalom količinom masnoća, tako što se na taj način postiže gust i nežan ukus francuskog paradajz sosa.

Takođe se dodaje i šećer u njega, tako što se tako dobija regulisanje kiselosti u sosu. U njega se dodaje sveži buket različitih začina, poput origana, bosiljka i drugog po žalji. Samo pravi Francuzi mogu da vam otkriju sve finese ovog neveropvatno ukusnog i izvrsnog sosa koji se savršeno kombinuje sa jelima sa mesom i povrćem.

Francuski sos Espanjol

Francuski sos Espanjol
Fotografija: Yordanka Kovacheva

Sastojaka u ovom sosu ima više, ali ipak sa druge strane, ovaj trud za njegovu pripremu je vredan toga. Na početku se pravi ragu od povrća, od šargarepa praziluka i običnog luka. Nakon što se izdinstaju, samelju se ili se od njih pravi pire, a posle se ponovo vraćaju u tiganj i prže se sa malo maslaca i brašna da bi se dobiju gušći sos.

U njega se obavezno dodaje teleći bujon i dobar brendi. Budite sigurni da će ukus svakog jela od mesa okriti na apsolutno drugačiji način ako dodate ovaj neverovatno aromatičan i izuzetan francuski sos.

Nije prosto tako francuska kuhinja jedna od najomiljenijih u svetu. Upravo zahvaljujući takvim izvrsnim kulinarskim kreacijama ona je uspela da zasluži početno mesto u srcima hiljada poštovalaca prave gurme kuhinje.

I dok smo na ovoj temi, ne propustite da pogledate najbolje sosove za meso, sosove za ribu ili sosove od pečuraka.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest