Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Bosvelija - sve koristi indijskog tamjana

Bosvelija - sve koristi indijskog tamjana

Denimira AnelovaDenimira Anelova
Početnik
323
Bosvelija - sve koristi od indijskog tamjana

Velika je verovatnoća da prvi put čujete za Bosveliju. Tako je, budući da je ovo prirodno lekovito sredstvo sa Istoka koje se ne sreće po našim zemljama.

Međutim, srećom možemo da je koristimo u obliku dodatka ishrani. Ona je moćno lekovito sredstvo sa brojnim svojstvima i koristima za organizam, dobro poznata indijskoj medicini ajuverda.

Evo šta predstavlja Bosvelija (Indijski tamjan) i za šta se koristi.

Bosvelija je zapravo drvo koje se često naziva indijski tamjan ili drvo tamjana. Lekovita komponenta koja se dobija od njega je smola koja nosi isti naziv Bosvelija. Dobija se tako što se u kori drveta pravi razrez iz kog izlazi lepljiva i aromatična tečnost.

Drvo je karakteristično pre svega za teritoriju Indije i Severne Afrike gde su se hiljadama godina koristila čudotvorna svojstva njegove smole. Aktivni lekoviti sastav smole je bosvelična ili bosvelijska kiselina koja ima izuzetno moćna protivupalna svojstva.

Dokazano je da Bosvelija ima izuzetnu sposobnost da leči teške za tretiranje artroze, koksartrozr, osteoartritis, reumatska i druga oboljenja zglobova. Ona umiruje bol i smanjuje upalu, ali takođe štiti hrskavicu od povrede i stimuliše proizvodnju novih ćelija. Poboljšava i vraća elastičnost i pokretljivost. Na ovaj način indijski tamjan može da se koristi ne samo kao profilaktično sredstvo, nego i za lečenje naprednih patoloških stanja povezanih sa zglobovima.

Takođe, primenjuje se i kod bolova u leđima, gihta, uganuća, povreda i rana. Pomaže u oporavljanju bolnog mesta ublažavajući otok i upalu, stimuliše regeneraciju oštećenih sudova i vlakana. Takođe pomaže u brzom regenerisanju kože.

Indijski tamjan

Međutim, pored toga bosvelija ima sposobnost da leči i upalu želuca i creva. Koristi se kao sredstvo za lečenje bolesti Kron, kod kolitisa i drugih stomačnih problema. Opet, aktivni sastojak koji leči je bosvelična kiselina.

Indijski tamjan se primenjuje još i za smanjivanje holesterola, za smanjivanje nivoa triglicerida, a zbog svojih antiokisdanasa i svojstava koji stimulišu cirkulaciju - kao preventivno sredstvo protiv degenerativnih oboljenja - alchajmer, arteroskleroza i dr.

Poslednja istraživanja sa smolom pokazuju da je ona veoma efikasna kod različitih kancerogenih stanja. Smatra se takođe da može da se primenjuje profilaktično protic određenih oblika raka.

Posebno je važno lekovito delovanje Bosvelije kod astme. Zna se da bosvelična kiselina ima svojstvo da blokira leukotriene u organizmu koji su odgovorni za razvoj upalnih procesa, uključujući astmu.

Takođe, smola ublažava i razređuje bronhospazam, što dovodi do trajnog poboljšanja kod pacijenata koji boluju od astme.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest