Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Tahini od susama - sve koristi

Tahini od susama - sve koristi

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
3986
Tahini od susama

Susamove semenke telu daju mnogo korisnih materija, ali organizam ih teško apsorbuje zbog tvrdog omotača semena. Zbog toga njihova prerada u oblik tahinija je odgovarajuć način da ih učinimo jednostavnim za unos. Tahini od semenki susama je univerzalna hrana koja nalazi primenu kako kod pripremanja kolačića, tako i slanih jela.

Postoje dve vrste tahinija - od oguljenih i neoguljenih semenki. Neoguljeni omogućava da se u potpunosti sačuvaju hranljive vrednosti semena, a ovaj od oguljenih semenki je liše dela korisnih hranljivih materija, ali se preporučuje za konzumaciju kod određenih stanja.

Izbor tahinija od susama za osnovu ili hranu ili kao sastojak za pripremanje nekog jela je mogućnost da telo dobije zalihe dodatnog gvožđa. Samo u 30 grama susamovih semenki sadržano je 3 puta više gvožđa, nego i goveđoj džigerici koja se navodi kao hrana sa veoma visokim sadržajem gvožđa.

Fitosterola u susamu je više, nego u svim orašastim plodovima i semenkama, a to je važan uslov za smanjivanje holesterola u krvi. Ima i antikancerogeni efekat.

Susam

Koristi tahinija od susama za zdravlje sastoje se i u bogatstvu minerala fosfora, magnezijuma, kalijuma i lecitina.

Metionin u susamu je koristan za detoks jetre kod čoveka. Kalcijum, vitamini E i iz grupe B, alkalni minerali nose koristi za mnoštvo organa i sistema u telu.

Tahini od susama pomaže zdravom rastu ćelija, sprečava nedostatak gvožša, drži kožu zdravom, a mišiće toniranim. Pomaže u gubitku težine, zato što se kao hrana izuzetno lako vari, a nosi i mnoštvo nezasićenih masti.

Masne kiseline u tahiniju od susama su za stimulisanje nervnih vlakana, a ovo ima blagotvorno dejstvo na zdravlja mozga. Omega 3 masne kiseline poboljšavaju mišljenje i pamćenje, a mangan koji je sadržan u njima - funkcije mozga.

Prema proučavanjima antioksidansi u tahiniju od susama mogu da spreče formiranje amiloidnih plakova u kori mozga koji su karatkeristični za Alchajmerovu bolest.

Smanjivanjem nivoa holesterola zahvaljujući omega 3 masnim kiselinama uspešno se leče karidovaskularni problemi.

Sadržaj gvožđa, selena, cinka i bakra u tahiniju od susama čine ga prirodnim imunostimulatorom. Lignani koji su hemijska jedinjenja slična prirodnom estrogenu vezuju se sa receptorima estrogena i smanjuju rizik od bolesti raka povezanih sa hormonima.

Zahvaljujući kalcijumu, fosforu i magmezijumu tahini od susama jača kosti i smanjuje rizik od razvoja osteoporoze.

Tahini od susama ne sadrži štetne sastojke, nema dodatih šećera, štetnih hemikalija ili konzervanasa i može da se jede i samostalno, sa salatom, pireom, sa kolalićima, kao začin u supe i povrće.

Humus

On je odlična hrana, kalorična i ukusna, zato se nemojte lišavati kad postoji mogućnost za nekoliko kolačića sa tahinijem ili pak za ukusni humus, zato što je jedan od osnovnih sastojaka u ovom istočnom namazu upravo korisni tahini od susama.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest