bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Koristi za zdravlje od indijskog oraha

Koristi za zdravlje od indijskog oraha

Plamena M.Plamena M.
Džedaj
210
Indijski orah

Indijski orah sve češće prisustvuje na našoj trepzi. Poznat je kao orašasti plod, a on ustvari predstavlja košticu kruške ili jabuke, koja raste u Indiji. Mesnati deo se takođe konzumira, ali se brzo kvari, zbog čega do nas dolaze samo ukusne koštice, koje se zovu indijski orasi.

Odvajanje jezgra od ljuske je težak zadatak, zboč čega su u indijskom orahu uživali samo bogatiji građani. Čišćenje iziskuje pažnju, pošto se u ljusci oko semenki nalazi ulje, koje izaziva pojavu mehurića na ljudskoj koži. Međutim, ono se takođe koristi - za impregnaciju drveta protiv truljenja i kao sirovina za mastilo.

Indijski orah, osim što je neverovatnog ukusa, ima mnogo koristi. On je bogat vitaminima A, B2, B1. U njemu se nalazi još belančevina, ugljenih hidrata i gvožđa. To čini plod odgovarajućim dodatkom svakom režimu ishrane.

Dokazano je da jedva 60 g indijskog oraha sedmično poboljšava i održava funkcije kardiovaskularnog sistema. Osim toga, njegov redovan unost smanjuje nivo lošeg holesterola i poboljšava funkcije krvnih sudova. To je zato što mononezasićene masti u indijskom orahu pomažu smanjenju nivoa triglicerida.

Najveće količine gvožđa se nalaze u sirovom indijskom orahu. Pomaže cirkulaciji krvi, pomaže distribuciju kiseonika u tkivima. Gvožđe je potrebno za sprečavanje malaksalosti i anemije. Termička obrada smanjuje količinu, ali ga ne uiništava posebno.

Orašasti plodovi

Sličan je slučaj i sa drugim elementom koji se nalazi u indijskom orahu - selen. On je moćan antioksidan, održava optimalnu koncijiju DNK i ćelijskim membranama.

Indijski orah je vredna hrana zbog niskog nivoa glikemičkog indeksa i niskog koeficijenta glikemičkog punjenja. To ga čini savršenim izvorom sporih ugljeih hidrata, korisnih za one koji koriste razne fitnes programe.

Jedna od najkorisnijih funkcija indijskog oraha je sposobnost eliminiše razvoj slobodnh radikala, koji su krivi za brz razvoj malignih bolesti i procese starenja.

U isto vreme stimuliše proizvodnju osnovnog pigmenta melanina u koži i kostima. Osim toga, testovi pokazuju da njihov unos može da normalizuje problema sa spavanjem kod žena u menopauzi.

O indijskom orahu ima velia količina hranljvih vlakana, što daje visoku energisku vrednost i veliku količinu kalorija. Zbog toga ne treba da se preteruje.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest