Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Koristi od konzumiranja indijskog oraha

Koristi od konzumiranja indijskog oraha

MarinaMarina
Džedaj
25
Koristi od indijskog oraha

Rodom iz severoistočnog Brazila, drvo indijskog oraha se danas gaji u mnogim drugim zemljama. Njegovi prodovi su orašasti i imaju prijatan, kremasti, slatkas i masan ukus. Indijski orah je koristan - pomaže funkciji mnogih organa u ljudskom organizmu.

23. novembra se obeležava Međunarodni dan indijskog oraha, tako da nemojte da propustite da tada pojedete šaku ovog ukusnog orašastoh ploda. Oni su odličan izvor važnih sastojaka koji su korisni za zdravlje.

Postoje koristi indijskog oraha koje su zdrave za srce. Bogat je bakrom, pomaže organizmu da usvoji gvožđe. Bakar je važan za rast kostiju, pravilnu funkciju nerava, za zdravlje kose. Takođe, ovaj hemijski element štiti od štetnog uticaja slobodnih radikala.

Indijski orah je bogat magnezijumom. Tako se struktutra kostiju održava zdravom, relaksiraju se mišići, normalizuje se pritisak u arterijama, smanjuje se učestalost migrena.

Pasta od indijskog oraha

Postoje studije koje navode da je indijski orah sredstvo u borbi protiv bolesti raka. Mali savijeni orašasti plodovi sadrže flavonoide koji se zajedno sa bakrom uspešno bore sa čelijama raka na debelom crevu.

Masti u orašastim plodovima su dobre. To ih čini odgovarajućim kod dijeta, zato što uspevaju i da suzbiju apetit.

Maslac od indijskog oraha je odličan kada se namaže na integralni hleb. Kada se doda u salate, glavna jela, desete, daje prijatan i različit ukus. A tako će organizmu dati izobilje važnih hranljivih sastojaka.

Naravno, orašasti plodovi se mogu i pržiti, ali je najbolje da se jedu sirove (ustvati sirov indijski orah je kuvan) ili pečene. Možete ih potopiti tokom noći, a ujutru da ih pasirate i da koristite za palačinke na primer.

Pečeni indijski orah

Da bismo imali predstavu koliko je indijski orah zdrav, hajde da vidimo šta se nalazi u 100 g.

555 kalorije, 18, 2 g proteina, 0, 4 g masti, kalciju, 37 mh, bakar 2.19 mg, gvožđe 6, 68 mg, magnezijum 292 mg, mangan 1, 66 mg, fosfor 593 mg i kalijum 660 mg.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest