Mnogi bi se složili da kuvanje jaja bez pucanja nije jednostavno. Stavljanje hladnih jaja u toplu ili vruću vodu može da prouzrokuje pukotine. Osim toga, ljuske mogu da popucaju ukoliko jaja dolaze u kontakt jedni sa drugima i sa dnom posude. Da biste sprečili pucanje ljuski, rukujte s jajima veoma važljivo, pripremajući ih na tihoj vatri i pažljvo pratite temepraturni režim ili tačnije temperaturnu razliku između jaja i vode.
Pripremanje jaja za kuvanje
Izvadite jaja iz frižidera pre kuvanja da bi ste ih zagrejali do sobne temperature. Ako jaja čuvate u frižideru, važno je da ih izvadite pre kuvanja da ne bi bila hladna. Dok se jaja zagrevaju, vazduh u vazdušnoj kesici se širi i počinje da pritišče ljusku, pokušavajući da nađe izlaz. Ljuska sadrži pore koje obezbeđuju razmenu gasa između embriona i okolne sredine.
U slučaju naglog pada temperature ovaj sigurnosni ventil ne vrši svoje dužnosti, pritisak unutra u jajetu se značajno povećava i ljuska puca. Zbog toga sačekjate da se jaja zagreju do sobne temperature.
Ako ne možete da sačekate da jaja prirodno dostignu sobnu temperaturu, namočite ih u vruću vodu na nekoliko minuta da se zagreju do sobne temperature.
Koristite jaja koja nisu mnogo sveža, ako je moguće. Dve membarne pokrivaju unutrašnjost ljuske, one se nazivaju unutrašnja i spoljašnja membrana ljuske. Spoljašnja membrana se lepi za ljusku jajeta, a unutrašnja membrana se lepi za belance jajeta. One su tesno povezane između sebe i vremenom se gusto lepe za čvrsti omotač.
Napavite mali ubod iglom ili klipom da izađe vazduh. Pre nego što stavite jaje u vodi, probijte tupi kraj jajeta iglom ili štipaljkom kako biste oslobodili vazduh. Ako napravite rupu iglom sa strane tupog kraja jajeta, videćete struju vazduha koja izlazi iz rupe.
Zahvaljujući ovome prilikom zagrevanja ljuska neće popucati.
Poređajte jaja i stavite ih u posudu ili šerpu. Pazite sa jajima veoma pažljivo da biste izbegli pucanje. Nemojte preterivati, ne kuvajte mnogo jaja odjednom. Ako kuvate mnogo jaja, obratite pažnju na činjenicu da sva moraju da leže na dnu tiganja u jednom sloju.
Ako ćete kuvati veliki broj jaja, budite spremni na to da će neka od njih popucati po težinom drugih jaja.
Proverite svežinu jaja tako što ih stavite u posudu sa posoljenom vodom. Ukoliko jaje potone na dno, ono je sveže. Ukoliko jedno jaje ispliva na površinu, verovatno već ne treba da se jede.
Stavite presavijenu gazu na dno posude. Ovo čini da postoji manja verovatnoća da jaja popucaju.
Jaja pokrijte hladnom vodom. Pažljivo napunite šerpu vodom na barem 3 cm iznad nivoa jaja. Sipajte vodu na taj način da sprej ne udari u jaja. Ako ne možete da sipate vodu na taj način, poduprite jaja rukom da biste sprečili klizanje ili pucanje.
U vodu dodajte pola kašičice soli. Ovo čini da postoji manja verovatnoća da ljuska popuca. Talkođe, olakšaće vam da ogulite ljusku jajeta. U slanoj vodi protein se brže zgrušava. Prema tome, da biste izbegli curenje proteina, kada ljuska popuca voda treba da se oosoli.
Nikada nemojte stavljati jaja u šerpu sa vrućom vodom. Ljuska može da popuca, kao rezultat toga sadržaj jajeta će iscureti u vodu (na kraju ćete dobiti poširano jaje). Stavljanje hladnih jaja u toplu ili vruću vodu ih šokira naglim padom temperature što dovodi do pukotina. Osim toga potapanje jaja u hladnu vodu je manje verovatno da bude prekuvano.
Dodajte sirće u vodu. Koristite po jednu kašičicu sirćeta za svako jaje. Sipajte sirće u vodu pre nego što uključite šporet da biste skuvali jaja. Sirće podstiče brže zgrušavanje proteina koji, pre nego što može da iscuri, zapušiće otvor pukotine. Ovo je često sretan problem, pogotovo ako kuvate mnogo hladnih jaja.
Takođe, možete da dodate sirće ako primetite pukotinu na ljusci jaja. Možete da primetite belu tečnost koja curi iz popucanog jajeta. Delujte najbrže moguće. Ako dodate sirće u vou odmah čim primetite pukotinu, belance neće iscureti napolje.
Ukoliko ne dodate sirće na vreme, ne brinite se. Moći ćete da skuvate jaje, ali budite spremni na to da ono neće izgledati najbolje.
Ne preterujte! Ako dodate previše mnogo sirćeta, vaša jaja će imati ukus i miris sirćeta.
Kuvana jaja
Ostavite vodu da vri umereno na umerenoj vatri. Uverite se da nema jakog bućkanja vode, s obzirom na to da ovo može da dovede do pukotina zbog naglih promena u temperaturi. Pokrijte šerpu poklopcem. Voda će provreti malo brže ako je poklopac na šerpi. Međutim, ukoliko želite da ih držite na oku, možete da skuvate jaja bez pokrivanja šerpe.
Isključite šporet kada voda provri. Nakon što voda provri, isključite ringlu i ostavite jaja u vrućoj vodi. Nemojte skidati poklopac sa šerpe. Temperatura vode i toplota sa ringle će stvoriti neophodnu sredinu za kasnije kuvanje. Ostavite jaja u šerpi na još 3-15 minuta, u zavisnosti od toga koje konzistencije želite da budu jaja.
Ukoliko volite rovita jaja, izvadite ih iz vode nakon 3 minute. Savršeno meko kuvano jaja treba da ima tvrdo belance i tečno žumance. Budite veoma pažljivo kada vadite jaja iz vode. Koristite kašiku kako biste izvadili svako jaje kako viste izbegli pucanje.
Ukoliko volite dobro skuvana jaja, izvadite ih iz vode nakon 5-7 minuta. Dobro skuvano jaja je ono kod kojeg je žumance delimično tečno u samom centru i trvrđe po krajevima, a belance u potpunosti tvrdo.
Ukoliko volite tvrdo kuvana jaja, namočite ih u vrućoj vodi na 9-12 minuta. Žumance treba da bude u otpunosti tvrdo. Nije potrebo da se brinete da će jaje popucati. Ukoliko đelite da žumance bude jarko žute boje i meko, ostavite jaj u vodi na 9-10 minuta. Ukoliko želite da žumance bude tvrdo i bledožuto, ostavite jaja u vodi na 11-12 minuta.
Pazite sa vremenom kako biste izbegli da se jaja prekuvaju. Nakon 12 minuta žumance će postati sivo-zeleno. Zelena boja žumanca ne utiče na ukus jajeta i ne znači da je pokvareno. Međutim, mnogi veruju da izgelda manje apetitno. Razmislite o kupovanju indikatora za ključanje jaja. Indikator se stavlja u posudu u kojoj se kuvaju jaja i signalizuje nivo njihove kuvanosti kroz promenu boje.
Okrijte kada možete mirno da jedete popucalo jaje. Ukoliko jedno jaje popuca u vodi za vreme kuvanja možete bezbedno da ga pojedete; možete da skuvate jaje ukoliko pukotina nije previše velika. Bakterija ulaze kroz zaštitnu membranu nakon čega se sadržaj postaje zaražen i opasan za zdravlje i život.
Hlađenje, čišćenje i čuvanje
Pripremite posudu sa hladnom vodom. Dok su jaja u vrućoj vodi, veliku posudu napunite hladnom vodom. Rastvorite 1/4 do 1/2 kašičice soli u vodi, nakon čega dodajte led kako biste održavali vodu dovoljno hladnom. Kada su jaja gotova, pažljivo ih prebacite u posudu sa hladnom vodom kako biste prestali da kuvate.
Nakon što jaja odstoje u vrućoj vodi određeno vreme, pažljivo sipajte vruću vodu iz šerpe. Pažljivo prebacite jaja u posudu sa hladnom vodom kako biste zaustavili kuvanje. Koristite rupičastu kašiku da biste izvadili jaja jedno po jedno i izbegli pucanje ljuske. Potopite jaja pažljivo u posudu sa ledenom vodom da biste smanjili temperaturu. Ostavite ih da se ohlade 2-5 minuta.
Stavite jaja u frižider ili odmah servirajte. Nakon što se jaja dovoljno ohlade (da se drže u ruci), stavite ih u frižider na 20-30 minuta za bolje čišćenje (guljenje) kasnije. Ako ne brinete o izgeldau jaja nakon skidanja ljuske ili ako volite da jedete jaja dok su topla, nemojte ih stavljati u frižider. Ogulite jaje odmah čim se ohladi.
Uverite se da su jaja skuvana - stavite jaje na sto i počnite da ga vrtite. Ako se jaje brzo zaustavi i koleba se dok se vrti, onda ono nije u potpunosti pripremljeno. Ako se jaje vrti dugo i ravnomerno, onda je gotovo.
Ogulite jaje kada poželite da ga pojedete. Razbijte svako jaje na čistoj, ravnoj površini nakon toga trljajte rukom kako bi popucala ljuska. Počnite da gulite jaje od tupog kraja gde je vazdušno prostranstvo. Ovo će vam dozvoliti da brzo ogulite jaje. Operite jaja pod hladnom vodom, kada ih očistite. Ovo će pomoći u uklanjanjku prljavih čestiva koje mogu da se nađu po površini belanceta.
Jaja sa popucalim ljuskama obično se lakše gule - stavite jaja nazad u šerpu sa poklopcem. Protresite šerpu kako biste stvorili pukotine u ljusci pre nego što ogulite jaja. Možda će biti potrebno da ovo uradite nekoliko puta kako bi popucala sva jaja.
Koristite kašičicu kako biste pažljivo ogulili jaja. Dodirnite široki kraj ljuske jaja kako biste uništili vazdušni džep. Stavite kašiku između ljuske i samog jajeta, preokrenite ga i brzo ćete oguliti jaje.
Jaja čuvajte u frižideru ne više od pet dana. Jedite jaj odmah kada ih ogulite Čuvajte ostatke od jaja u zatvorenoj posudi sa vlažnim papirnim ubrusom. Smenjujte papirni ubrus svakog dana kako se ne bi osušila jaja. Jedite jaja u narednih četiri do pet dana.
Takođe, možete da čuvate jaja u hladnoj vodi. Svakodnevno menjajte vodu da se jaja ne bi osušila.
Tvrdo kuvana jaja možete čuvati nekoliko dana pre nego što ih ogulite. Međutim, imajte u vidu da će vremenom jaja postati suva i tvrda. Zbog toga je bolje da čuvate oguljena jaja u frižider u vodi, nego da ih ostavljate u njihovoj ljusci.
Saveti
Velika jaja se duže kuvaju, nego manja. Dodajte još tri minuta u vaše ukupno vreme kuvanja, u zavisnosti od veličine jajeta. Na primer veliko jaja treba da se kuva otprilike 15 minuta, ako želite da pripremite tvrdo kuvana jaja.
Ako koristite bela jaja, u vodu dok ključa dodajte kore luka (suve ljuske smeđeg luka). Kore luka će obojiti vodu i ljuke jaja i lako ćete moći da napravite razliku između skuvanih i sirovih jaja. Ovo možete da bude posebno korisno ako čuvate kuvana jaja zajedno sa sirovim jajima.
Kada ste već naučili kako da kuvate zdrava jaja, pogledajte neke od naših predloga koji će vas inspirisati da uđete u kuhinju i da napravite jednu ukusnu salatu sa kuvanim jajima, picu sa kuvanim jajima, predjelo sa kuvanim jajima ili drugo po izboru.
Komentari