Bonapeti.rs»Članci»Šta da skuvam»Kako da skuvamo divljeg zeca

Kako da skuvamo divljeg zeca

Paolina SyarovaPaolina Syarova
Početnik
1501
Divlji zec

Divljeg zeca nije teško pripremiti, ali postoji jedna mala finesa - poseban miris treba da se ukloni, jer ga inače nećete moći ni probati. Šta da uradimo kako bismo se otarasili tog mirisa? Koristićemo marinadu.

Dosta saveta ćete čuti kako da ga potapate, ali dva najuspešnija su ili sa sirćetom ili sa kiselim mlekom. Tako da, neka prvo pogledamo ova dva predloga, a posle ćemo pogledati ukusan i interesantan recept za pripremu divljeg zeca.

Marinada sa sirćetom se sastoji iz sledećeg - trebaju vam jednake količine vode i sirćeta. Namočite zeca i ostavite ga u toj smesi barem 12 sati. Po želji možete dodati aromatične začine. Kada prođe to vreme, operete ga i već je spreman da ga ukusno spremite za svoju porodicu.

Ako želite možete probati i drugu marinadu sa kiselim mlekom. Za nju treba da namočite zečetinu u kiselo mleko i nakon jednog dana da ga operete od mleka i počnete pripremu prema receptu koji ste izabrali.

Zec sa krompirom

Kada je već ukiseljen, dolazi vreme da ga skuvamo. Možete računati na špikovanog zeca sa šargarepom, slaninom i belim lukom, oblino premazanim masalcem i zalivenim sa 2 čaše crvenog vina, nakon čega je ispečen u rerni. Ako vam se to ne čini dovoljno dobrim, možete ga pripremiti sa dosta luka - običan paprikaš od luka, samo sa vinom i zecom - takođe veoma ukusan recept.

Možda vam se ovo jelo sa svim tim zahtevima učini dugotrajnim itd., ali bez njega ne može. Uz zečetinu najviše ide ukus pimenta i lovorovog lista, crveno vino i luk. Evo jednog interesantnog i ukusnog recepta, sličnog paprikašu, ali pripremljanog u tepsiji.

Zec sa celerom

Potrebni sastojci: zečetina, 4 glavice luka, 300 g pečuraka, ½ kg krompira, 1 šolja paradajz pirea, celer, piment, biber, lovorov list, so, mast, voda

Način pripreme: Isečen i opran zec se stavlja u šerpu sa vodom i stavlja se piment, lovorov list i biber. Poklopi se šerpa i ostavi se da provri, nakon toga treba da vri na slaboj vatri otprilike 3 sata. Kada je gotov, vadi se i očistiti se od kostiju. Meso se stavlja u tepsiju zajedno sa paradajz pireom, sitno iseckanim krompirom, pečurkama i lukom, kao i svežim celerom. Dolije se pola čaše vode. Zapeče se, unapred se tepsija prekrije folijom, kako bi se određeni sos sačuvao.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest