Bonapeti.rs»Članci»Šta da skuvam»Kako da skuvamo brancina

Kako da skuvamo brancina

Jana G.Jana G.
Početnik
1783
Brancin u rerni

Brancin je veoma ukusna riba, posebno ako se pravi tako da vaši gosti poližu prste i da zažele dodatnu porciju.

Postoji na stotine recepata za pripremanje brancina od kojih ćeme ovde predstaviti 2 od njih, a ostale možete pogledati na kraju.

Brancin sa mirođijom je veoma ukusno i istančano jelo

Potrebni sastojci: 1 očišćen brancin, 2 čena belog luka, 1 velika vezica mirođije, 3 supene kašike maslinovog ulja, so i crni biber po ukusu, 100 grama maslaca, 5 strukova ruzmarina, 1 supena kašika semena mirođije, nekoliko kapljica mastike.

Brancin u foliji

Velika tepsija se obloži komadom folije i na nju se ređaju grančice mirođije i ruzmarina. Riba se opere spolja i iznutra hladnom vodom, blago se obriše salvetom i posipa se solju i crnim biberom.

Riba se stavlja na mirođiju i poprska se maslinovim uljem. Semenke mirođije se istucija krupno u avanu i njima se posipa riba iznutra i spolja.

U rerni zagrejanoj do 180 stepeni se peče riba 20 minuta, tako što se s vremena na vreme pršće maslinovim uljem. Beli luk se očisti i ispresuje.

Maslac se istopi dok se ne formira pena i u njega se dodaje beli luk. Kada je riba gotova, posipa se mastikom i zapali se. Treba da se pai, zato što se formira visok plamen.

Vatra se gasi tako što se tepsija pokrije poklopcem. Nakon toga se riba servira tako što se zaliva maslacem i belim lukom.

Brancin sa lososom i krompirićima

je zanimljiv predlog koji vredi probati.

Potrebni sastojci: 4 komada fileta brancina po 100 grama, 4 krupna krompira, 300 grama fileta lososa, 1 glavica luka, 1 supena kašika iseckane mirođije, 50 mililitara tečne pavlake, so i crni biber po ukusu.

Luk se krupno isecka i proprži se na malo masti dok ne postane zlatkast. Od fileta lososa se pravi nadev. Losos se iseče na sitne komadiće, pomeša se sa mirođijom, lukom i pavlakom i melje se u blenderu dok se ne dobije pire. Posoli se i posipa se crnim biberom.

Krompir se oguli i iseče na tanke kriškice debljine otprilike 3 milimetra. Filet brancina, opran i posušen, se ravnomerno premazuje slojem nadeva.

Kriške krompira se ređaju kao crep na nadev i lagano se pritiskaju rukom kako bi gušće legle. Peče se u zagrejanoj rerni do 180 stepeni dok ne bude gotovo.

Pored ova dva ukusna predloga, predlažemo da pogledate i ove recepte za brancina:

- prženi brancin u tiganju;

- brancin na roštilju;

- pečeni brancin u rerni;

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest