Bonapeti.rs»Članci»Šta da skuvam»Kako da skuvate jezik?

Kako da skuvate jezik?

Paolina SyarovaPaolina Syarova
Početnik
153
Jezik sa krompirom

Jezik je delikates, ali je za njegovu pripremu je potrebno malo više vremena. Ako ga imate, možete ga pripremiti na razne načine - da ga ispržite, ispečete u rerni ili napunite. Svaki od recepata ima svoje dobre strane i već je stvar ukusa koji će vam se najviše dopasti.

Ono što morate da uradite sa jezikom kada ga kupite, je da ga prokuvate. Nakon toga, sada možete primeniti izabrani recept. Svinjski jezik se kuva oko 40 minuta, a teleći nešto duže - u ekspres loncu oko 1 sat i 30 minuta.

Kada je već skuvan, ogulite kožu i jezik je spreman za pripremu po izabranom receptu. Izabrali smo recept za punjeni teleći jezik. Ima dosta pripreme, ali rezultat je zaista ukusno jelo. Evo recepta:

Punjeni teleći jezik

Neophodni proizvodi: 1 teleći jezik, 1 glavica luka, aleva paprika, biber u zrnu, lovorov list, so

Način pripreme: Jezik se potopi na nekoliko sati u hladnu vodu da bi se ocedila krv i sluz koja je ostala u njemu. Na ovaj način biće moguće koristiti bujon nakon što se prokuva. Kuvajte u ekspres loncu oko sat i po zajedno sa 1 glavicom luka presečenom na pola i ostatkom začina. Posle kuvanja oljuštite jezik dok je još vruć, jer se tada lakše ljušti. Stavite ga u frižider da se potpuno ohladi. Posle hlađenja isecite ga po dužini, ali ne do kraja, već koliko se može rastvoriti.

Potrebni proizvodi za nadev: 150 g pečuraka, 200 g slanine, 3 kisela krastavca, 150 g topljenog sira, 50 g kačkavalja, maslac, biber (mleveni), 1/2 šolje belog vina i so

Način pripreme punjenja: U šerpu stavite parče maslaca (100g) i prvo prodinstajte isečene pečurke. Zatim dodajte slaninu i kisele krastavce, isečene na trakice i dinstajte zajedno sa pečurkama, povremeno mešajući. Nakon što ugasite šporet, dodajte topljeni sir, isečen na sitne kockice, i dobro promešajte.

Pospite mlevenim biberom, može i sa malo soli, ali pazite da ne solite previše, jer su slanina, kiseli krastavci i sir slani. Punjenje rasporedite u već isečeni jezik, odozgo stavite nekoliko komada maslaca, jezik prebacite u nauljenu tepsiju, prelijte bujonom od kuvanja jezika i sa pola čaše belog vina i pecite na 180-200 stepeni oko 20-30 minuta.Na kraju pospite rendanim kačkavaljem i pecite samo na gornjem grejaču da se kačkavalj istopi i dobije lepu boju.

Ovako pripremljen jezik može da se posluži i kao predjelo, isečen na kriške, i kao glavno jelo sa prilogom od prženog krompira ili pire krompira. Za raskoš, možete napraviti sos od pavlake, koji ćete preliti preko svake porcije pre serviranja.

Ako volite da jedete jezik, preporučujemo vam da isprobate ove recepte za:

- svinjski jezik;

- teleći jezik;

- jezik u rerni;

- pohovani jezik;

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest