bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Zbog čega je tarator toliko koristan?

Zbog čega je tarator toliko koristan?

Kristina ChernikovaKristina Chernikova
Glavni urednik
315816
Zašto je tarator toliko koristan

Hladna letnja supa, nazvana tarator, naše je omiljeno iskušenje za hlađenje tokom vrelih letnjih dana. Ne samo da ga je vrlo lako napraviti, već je i tako osvežavajuć i koristan predlog.

Kao što verovatno znate, tarator je za Bugarsku tradicionalna hladna letnja supa od krastavaca, sveže mirođije, belog luka, oraha, kiselog mleka, ulja i vode. Stranci često upoređuju tarator sa grčkim caciki sosom zbog sličnih sastojaka u dva jela sa krastavcima. Leti ga možete pronaći u svakom restoranu i često se priprema u svakom domu.

Neki više vole tarator sa kockicama krastavca, dok drugi vole da se krastavac narenda. Neki se oslanjaju na klasičan recept za tarator, dok drugi dodaju još neke nestandardne sastojke. Na primer, postoji tarator sa zelenom salatom ili tarator sa rotkvicama. U svakom slučaju, krajnji rezultat je veoma ukusan, hladi i zasiti vas na letnjim vrućinama.

Svi znamo kako se pravi tarator, ali znamo li koje su njegove korisne osobine?

Tarator

Evo nekih koristi konzumiranja taratora:

Na primer, krastavac se uglavnom sastoji od vode, ali takođe sadrži minerale i vitamine. On je bogat antioksidansima, pospešuje hidrataciju, može sniziti šećer u krvi i generalno čisti vaše telo iznutra. Taratoru daje jedinstvena svojstva.

Kiselo mleko u našem omiljenom taratoru bogato je proteinima, kalcijumom, vitaminima B i ako imate (ili ne) probleme sa varenjem, uključivanje kiselog mleka u vašu ishranu je odlična ideja.

Mirođija ne samo da ima dobar ukus, već je i veoma hranljiva, pružajući telu nekoliko vitamina, poput vitamina C, A i mangana. Takođe je bogata antioksidansima, dobra je za srce i može smanjiti visok nivo šećera u krvi.

Orasi u taratoru snabdevaju telo zdravim mastima, vitaminima, mineralima, vlaknima i mnogim drugim hranljivim materijama. Poznato je i da imaju visok sadržaj omega-3 masnih kiselina, održavaju funkciju mozga i brinu se za dobro varenje.

Svojstva taratora

Beli luk je verovatno kralj zdrave hrane! Pun hranljivih materija, antibakterijskih, antimikrobnih i još mnogo toga!

Posle ovako dobrih reči o hladnoj mlečnoj supi, ne možemo a da vam ne ponudimo najbolje recepte za tarator!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest